U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Sneeuwbal-nieuws

Pieter Kottman
Cynici schrijven de reusachtige belangstelling van de media voor het vliegtuigongeluk nabij Martha's Vineyard ongetwijfeld toe aan de komkommertijd, maar het actualiteitenprogramma 2 Vandaag trok zich daar zaterdagavond bij voorbaat niets van aan. Amerika-deskundige W. Post mocht direct na de eerste berichten over het vermiste vliegtuigje van John F. Kennedy Jr. komen beschouwen over het belang van Amerika's ongekroonde royals en dat van de vermoedelijk omgekomen 'John-John' in het bijzonder.

Nova repte er met geen woord over en kwam met reportages over misstanden in de Mesdagkliniek en de oprichting van een nieuwe communistische partij in Noord-Oost Groningen. Als opstapje, leek het, naar de even later uitgezonden aflevering (een herhaling) van de hilarische reportageserie Lang Leve Nederland van Michiel van Erp.

Voor het echte werk inzake 'JFK Jr's Missing Plane' was de kijker aangewezen op CNN. Het breaking news, dat bij gebrek aan nieuwe feiten maar niet wilde doorbreken, duurt tot op heden voort. Omdat, ongeveer op hetzelfde moment, de Nederlandse media in hun berichtgeving over het Bouterse-vonnis rustig de vraag onbesproken lieten of Suriname geen verdragsverplichting heeft tot uitlevering van de bevelhebber (het NOS-Journaal meldde in een latere editie pas, dat de Surinaamse Grondwet uitlevering van een onderdaan verbiedt), was de grondige aanpak van CNN een verademing.

Iconografische archiefbeelden van de bij de kist van zijn vader saluerende driejarige Kennedy wisselden af met bespiegelingen over de beproevingen van de familie bij hun compound in Hyannisport, heerlijke staatjes met technische gegevens over de een-motorige Piper Saratoga, aandacht voor de werking van sonar, en precieze gegevens, met commentaar, over het laatste radar-contact. Van het ene moment op het andere zeven- achthonderd voet dalen in het zicht van het vliegveld is gebruikelijk, maar twaalfhonderd voet, zoals Kennedy deed, is ook niet ongewoon. Ik weet niet precies waarom, maar het is absoluut onmisbare informatie.

Breaking news is sneeuwbalnieuws, het wordt groter en groter. Hoe langer nieuwe feiten uitbleven, des te meer was CNN het aan de eigen inzet verplicht die omstandigheid te negeren. Zelfs de kantinejuffrouw van de vliegschool waar junior een jaar geleden zijn brevet heeft gehaald, werd geïnterviewd. "A great lady", wist ze over moeder Jacqueline te melden, ze had het van de zoon zelf gehoord. "Hij was beroemd geboren", analyseerde de zoveelste Kennedy-watcher, die de familiegeschiedenis braaf vergeleek met de drama's van Shakespeare en de tragedies van de antieke Grieken. En steeds weer was er de vraag naar de politieke ambities van het slachtoffer: de vaagste aanwijzing in die richting was immers de gedroomde legitimatie geweest voor al de aandacht voor de dood van deze gewone, geen enkele publieke functie bekledende, burger.

Heel even heb ik dit weekeinde de fascinerende rouw van een natie annex oeverloze speculaties gelaten voor wat ze zijn ten behoeve van Het Zwarte Schaap (Vara). Titelheld was deze keer een man die het grootste deel van zijn leven getekend was door een grote, bobbelige wijnvlek in zijn gezicht. Hij verschafte inzicht in peilloos leed. Zachtjes verweet hij zijn in de studio aanwezige lerares Engels het probleem vroeger systematisch te hebben doodgezwegen. Ze verdedigde zich, evenzeer op kousenvoeten, maar pijnlijk getroffen. De communicatie haperde, de gedachtenwisseling strandde op het hardvochtige besef dat gedane zaken geen keer nemen. Terecht keek presentatrice Inge Diepman ademloos toe.

Deze zomer doet elke week een andere auteur verslag van zijn televisiebelevenissen.

NRC Webpagina's
19 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)