U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Machtsmisbruik voorkomen

Liberalisering kabel mogelijk een stap terug

Door onze redacteuren
JACO ALBERTS en KAREL BERKHOUT

DEN HAAG, 13 JULI. Het kabinet overweegt de liberalisering van de kabelsector voor een deel terug te draaien. Daarmee moet voorkomen worden dat kabelexploitanten misbruik maken van hun machtspositie en eigen tv-kanalen bevoordelen ten opzichte van andere aanbieders.

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt de mogelijkheid om opnieuw een scheiding aan te brengen tussen de infrastructuur - de kabelnetwerken zelf - en de exploitatie daarvan: de televisiekanalen die worden doorgegeven. Minister Jorritsma noemt de situatie dat kabelbedrijven als A2000 en Casema hun eigen televisiekanalen met voorrang op de kabel kunnen krijgen "niet ideaal". Jorritsma: "Dat is ook de reden dat wij zeggen: daar moet eens echt een goed verhaal voor komen", stelt ze desgevraagd. Over de mogelijkheid om een scheiding aan te brengen tussen beide activiteiten zegt Jorritsma: "Dat zou best eens kunnen. Als dat een belangrijke belemmering is om de zaak goed opgang te krijgen." Op dit moment zijn er in de kabelwereld voortdurend ruzies tussen kabelexploitanten en aanbieders van tv-kanalen die geen toegang krijgen of (naar hun mening) te veel moeten betalen. Maatregelen van het kabinet kunnen een fikse domper betekenen voor bedrijven als UPC, aandeelhouder van A2000, dat in Amsterdam een eigen sport- en een filmkanaal op de eigen kabel brengt, en plannen heeft voor meer zenders.

In 1996 besloot het eerste Paarse kabinet de kabelsector te liberaliseren en werd het voor kabelbedrijven mogelijk ook zelf diensten op de eigen kabel te brengen. Men ging er toen vanuit dat een stricte scheiding niet nodig was omdat het kabelmonopolie ten einde liep. Andere infrastructuren zoals satelliet-televisie en digitale etherfrequenties zouden voor voldoende concurrentie zorgen zodat zowel consumenten als aanbieders van tv-kanalen vrijelijk konden kiezen. Een maand geleden constateerde staatssecretaris Van der Ploeg (Media) in een notitie echter al dat dat optimisme over de toename van capaciteit ten onrechte was: "De opheffing van de scheiding tussen infrastructuurbeheerder en dienstenaanbieder zou (...) niet tot problemen hoeven te leiden. In de afgelopen jaren is echter gebleken dat er nog steeds sprake is van toegangsproblemen op grond van schaarste-overwegingen."

Economische Zaken zal met haar 'economische analyse' voortborduren op deze nota, zo zegt Jorritsma. Bij de liberalisering van de elektriciteitssector is onlangs gekozen voor het onderbrengen van de netwerken in onafhankelijke juridische entiteiten.

NRC Webpagina's
13 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)