U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Janis

HESTER CARVALHO
"Ze hebben me de klas, de stad en de staat uit gelachen", antwoordt Janis Joplin op de vraag of ze populair was op de middelbare school. Joplin, inmiddels beroemd als blanke blueszangeres, is terug in haar geboorteplaats Port Arthur in Texas en wordt geïnterviewd.

Of ze op school al 'entertainde'? "Alleen als ik door de gangen liep." En nee, naar het schoolbal is ze ook niet geweest, want: "Niemand vroeg me". Het is een memorabele scène in de film Janis, uit 1975. De naam documentaire is Janis niet helemaal waardig. Het is een bijna twee uur durende aaneenschakeling van stukjes live-optreden, vanaf haar begintijd als zangeres met Big Brother & The Holding Company, tot de bloeiperiode vlak voor haar dood (in 1970) met de Full Tilt Band. Tussen de optredens door zijn fragmenten van interviews gemonteerd. In de concertopnames zie je Janis Joplin groeien - van goede zangeres met een beroerde band tot een natuurkracht met uitstekende muzikanten. In de gesprekken zie je de ontwikkeling van naïeve jonge vrouw, die steeds probeert het meest oprechte antwoord te bedenken, tot een media-bewuste rouw.

Janis bevat leuke en ontroerende opnames van Janis Joplin, op Woodstock bijvoorbeeld en in Duitsland, op haar enige Europese tournee. Maar wie niets weet over het leven van Janis Joplin zal van de film niet veel wijzer worden. Zo is de scène waarin ze geïnterviewd wordt in haar geboortedorp Port Arthur juist zo interessant omdat ze er in haar jeugd de ene na de andere confrontatie had: over de rassenscheiding, over haar uiterlijk en omdat ze op school de naam had een 'slet' te zijn. Het moet enerzijds een overwinning zijn geweest dat ze nu erkenning krijgt op háár voorwaarden: met een wilde bos haar, gekleed in een gehaakte poncho en behangen met kralenkettingen. Anderzijds voel je aan haar antwoorden dat de afwijzingen van toen nog steeds gevoelig liggen. En als zusje Ellen, dat naast haar zit, vertelt dat hun moeder ook zo trots is, lacht Janis vertwijfeld: "Waarom zegt ze míj dat niet?".

Janis (Howard Alk, VS, 1975), dinsdag, RTL4, 13.15-15.10u.

NRC Webpagina's
12 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)