U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Graaien met seks

Maarten Huygen
Als iemand een boodschap heeft voor de kijker, dan is het wel sekspresentator Menno Büch. En die is dat Anne Frank eigenlijk voor zijn programma is gestorven. In de bezettingsjaren zouden de menselijke seks-experimenten voor de camera niet mogelijk zijn geweest.

Volgens mij tien jaar geleden ook niet. Nu in ieder geval wel. Dat heeft Büch aangetoond. Wat ook maar sponsorgeld oplevert, moet kunnen. De commerciële voortzetting van de seksuele revolutie heeft bij Büch ideologische trekjes gekregen. Op Büchs nachtkastje staat naast het fotoportret van zijn lievelingsbroer Boudewijn (Buch) een fotootje van Anne Frank, vlak voor een half opgerichte zilveren penis. De combinatie met het jong vermoorde meisje kwam mij wat bruut voor, maar Büch ziet hier een diepere betekenis in. Hij vergeleek het portret met een kruisbeeld. "Als je vijftig jaar geleden anders dacht of je anders gedroeg of je had een iets ander uiterlijk dan werd je gewoon in een kamp gestopt. Vijftig jaar geleden was het niet mogelijk dat iemand in een luier over straat zou gaan", zei hij in Het Zwarte Schaap. Ze maken het steeds bonter met goed en fout na de oorlog, maar zo'n verregaande les uit de holocaust heb ik nog nooit gezien. Hoe koel en afstandelijk Büch zich ook voordoet, het paar dat onder zijn leiding in een druk restaurant copuleert, voert zijn persoonlijke missie uit. Presentatrice Inge Diepman portretteert elke zaterdag een zwart schaap, een persoon met een omstreden reputatie. Ze is goed voorbereid en vraagt stevig door. Haar interviews zijn logisch opgebouwd. Waarom komend seizoen geen D&W, Diepman en Witteman?

Büch heeft met zijn familie gebroken, vertelt hij altijd stoer, behalve met die ene lievelingsbroer. Hij bleef zitten op school, voldeed nooit aan de verwachtingen. Toen hij twaalf was, werd zijn vader uit de ouderlijke macht ontheven. In het programma werd hij geconfronteerd met critici onder wie seksuoloog Rik van Lunsen van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum. Die zei ziektebeelden te herkennen in Büchs gasten. Verscheidene zijn onder behandeling bij zijn collega's en kwamen gewond uit de uitzending. Een deelnemer had na een uitzending een zelfmoordpoging ondernomen. Hij verweet Büch een gebrek aan inlevingsvermogen. Op dergelijke kritiek reageert Büch geprikkeld. Psychologen horen volgens hem tot de door hem zo verafschuwde autoriteiten. Büchs blinde haat tegen de overheid doet me denken aan de Amerikaanse belastingweigeraars die zich met een flinke munitievoorraad in de bergen hebben verschanst. Hij heeft dezelfde razernij in zich en met zijn programma's neemt hij wraak op de wereld. Met een pijnlijk vertrokken glimlach smaalde hij over 'de autoriteiten'. In zijn zitkamer heeft hij vier beeldschermen waarmee hij de omgeving van zijn huis bespiedt. Autoriteiten laat hij een poosje aan de deur staan want hij wil horen wat ze over hem zeggen. Zijn interieur is grijs. Alleen de winstcijfers van zijn programma zijn met rood aangegeven. "Ik denk heel zwart-wit. In een grijs-ruimte word ik niet afgeleid door wat voor kleuren dan ook", bekende hij verlegen glimlachend. "Ik kan daar heel relaxed en rustig over mijn zwartwitte denken nadenken".

Cynischer dan Büch vond ik de voorzitter van Veronica J. van der Reijden, de man die dit alles mogelijk heeft gemaakt. Hij houdt niet van Büchs show. "Als u naar mij kijkt en als ik nou terug de camera inkijk, denkt u dan heus dat dit een programma is waar ik maandagavond laat voor wakker blijf?", vroeg hij met een stalen gezicht. De reden dat het wordt uitgezonden is financieel. "Het is een van de meest succesvolle programma's van de HMG", zei hij. Het verdient goed, dus logisch dat het wordt uitgezonden. De vrijheid van graaien waar deze oud-CDA-politicus voor is gevallen. Hij misbruikt de misbruiker.

Ik ben meer gesteld op publiek decorum. Zet die Büch achter de decoder en laat Anne Frank er alsjeblieft buiten.

NRC Webpagina's
12 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)