U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ISOC

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Gesprek met Internetvader Vinton Cerf

'Je kunt op het web alles laten gebeuren'


Vinton G. Cerf (56) schetste 26 jaar geleden in de lobby van een hotel in San Fransico op de achterkant van een envelop de basis- structuur van Internet. Een gesprek met de 'vader van Internet' over Greenspan, de toekomst van e-commer- ce en Internetverbindingen naar Mars.

Door KEES KRAAYEVELD

UTRECHT, 9 JULI. Internet groeit zo snel dat het bijna uit zijn voegen barst. Vinton Cerf, bedenker van het huidige Internetsysteem, was deze week in Nederland om samen met twintig andere technici 'zijn netwerk' te prepareren voor de toekomst. Door de explosieve groei van het aantal Internetgebruikers beginnen de IP-nummers schaars te worden. Het 32 bits-nummer uit het huidige protocol heeft domweg niet genoeg mogelijkheden om iedere gebruiker een eigen nummer toe te wijzen. De introductie van het nieuwe (128-bits) systeem, IP-6 genaamd, is niet eenvoudig. "Het is te vergelijken met het vervangen van de motoren van een vliegtuig terwijl je in de lucht zit", zegt Cerf.

Cerf schreef het protocol destijds om de ruim honderd computers van de verschillende Amerikaanse onderzoeksinstellingen met elkaar te verbinden. Dat er nu 36 miljoen computers zijn aangesloten op zijn netwerk en er meer dan 170 miljoen mensen gebruik van maken had hij niet durven dromen.

"En dit is nog maar het begin", meent Cerf. Al groeit het aantal gebruikers explosief en bereikt de beurskoers van Internetbedrijven duizelingwekkende hoogten, de impact die Internet op de maatschappij zal hebben wordt volgens Cerf nog altijd onderschat. Dat Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken, begin dit jaar waarschuwde voor de 'Internet hype' op de beurs, vindt Cerf wat kortzichtig. "Bij technologische revoluties focussen mensen te veel op de korte termijn en op de technologische problemen die de vooruitgang in de weg zouden staan. Op de lange termijn, als steeds meer mensen zich met de nieuwe technologie gaan bezighouden en er toepassingen voor gaan bedenken, neemt de impact van zo'n ommekeer exponentieel toe." De mogelijkheden van Internet zijn wat Cerf betreft onbeperkt. "Je kunt Internet het best visualiseren als een eindeloze hoeveelheid lege vaten die met elkaar in verbinding staan. Het gaat erom wat je erin stopt. Met de juiste software kun je op Internet alles laten gebeuren. De mogelijkheden zijn alleen begrensd door onze fantasie."

Dat geldt ook voor ondernemers die Internet opgaan. "De ontwikkeling van de netwerkeconomie lijkt steeds sneller te gaan. Iedere dag zijn er weer mensen met nieuwe ideeën. Natuurlijk zullen velen het niet redden maar het hele plaatje laat enkel groei zien."

Naar verwachting zal in 2004 ruim 20 procent van de Amerikaanse economie zich op Internet afspelen. Nu is de e-commerce nog grotendeels 'business to bussines'. Het bedrijfsleven speelt een voortrekkersrol, net als op het gebied van de mobiele telefonie. De consumenten zullen echter snel volgen en uiteindelijk wordt de consument de spil waar Internet om draait. Internet wordt volgens Cerf hét medium van de klantgerichte service. "In de Verenigde Staten zijn e-commerce- sites nu al ingericht rond het gedrag van de consument. Ben je bijvoorbeeld een skiër dan is er een site die jou alles biedt wat een skiër nodig heeft. Niet alleen ski's of een warme muts, maar ook hotelreserveringen, sneeuwhoogtes en een reisverzekering. Voor ouders bestaat een site die alles wat voor hen interessant kan zijn aanbiedt."Deze 'portals' zullen steeds persoonlijker worden. "Internet kan op basis van het gedrag van de consument leren waar die persoon in geïnteresseerd is. Een interessante kwestie is daarbij de juiste balans tussen persoonlijke service en privacy te vinden. Een dienstverlener moet geen misbruik maken van de informatie over de klant. In de praktijk blijkt dat mensen heel snel hun privacy opgeven voor wat bedieningsgemak."

Voor Vinton Cerf gaat het nu om de vraag hoe Internet in technisch opzicht op de toekomst moet worden voorbereid. Cerf, een fanatiek Startrek-aanhanger, denkt met het nieuwe IP-systeem voorbij de grenzen van de aarde. "Internet zal binnen afzienbare tijd een interplanetair net worden. Het IP moet daarom zo worden ingericht dat we er in 2020 mee naar Mars kunnen, om daar met de experimentele basis te kunnen communiceren. 'Vince gaat met de marsmannetjes praten', zeggen de mensen wel eens plagend. Maar ik laat me niet meer verrassen, met het oude systeem dacht ik ook waanzinnig veel ruimte gecreëerd te hebben. De ontwikkelingen gaan altijd sneller dan je je kunt voorstellen." Na een studie wiskunde aan Stanford University promoveert Vinton Cerf op computerwetenschappen aan de Univerisiteit van Los Angeles. Hij blijft aan de UCLA werken en schrijft in 1973 samen met Robert E. Kahn het Internet Protocol.

Van 1976 to 1982 werkt Cerf voor het Pentagon aan de voorganger van Internet, ARPA-net. Vervolgens leidt hij bij het Amerikaanse telecombedrijf MCI Worldcom de ontwikkeling van de eerste commerciële e-mailservice MCI Mail. Van 1986 tot 1994 is Cerf vice-president van Corporation of National Research Projects. In 1992 richt hij de Internet Society (ISOC) op, een non-profit organisatie met als motto 'Internet voor iedereen'. Sinds 1994 is Cerf weer terug bij MCI Worldcom als vice-president van de Internet-tak.

NRC Webpagina's
9 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)