U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B U I T E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Kosovo

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Anti-Albanese stemming onder Grieken loopt hoog op


De vervolging van Serviërs in Kosovo en de stijgende criminaliteit in Griekenland hebben onder de Grieken de toch al anti-Albanese stemming tot een bijna-psychose verergerd. Het racisme rukt op.

Door F.G. VAN HASSELT

ATHENE, 9 JULI. Het Griekse weekblad Ependitís (Investeerder) kopte onlangs over de hele voorpagina: "Een half miljoen Servische vluchtelingen op komst." De nooddruft en werkloosheid zouden in Joegoslavië zodanig oplopen, dat bij het begin van de winter 500.000 economische vluchtelingen hun heil in Griekenland zouden zoeken. Dat Servië niet, zoals Albanië, aan Griekenland grenst maakt dit perspectief op zichzelf weinig waarschijnlijk.

Het aantal Albanezen in Griekenland wordt eveneens op 500.000 geschat, en het aantal werkloze Grieken, alsof de duivel er mee speelt, ook alweer op een half miljoen. Het weekblad ging door met zijn 'worst case scenario' door te voorspellen dat de Serviërs zouden proberen onder de prijs van de Albanezen te gaan werken (dezen op hun beurt werken onder de prijs van de zigeuners) zodat de Albanees-Servische oorlog zich op de Griekse arbeidsmarkt zou voortzetten.

Vooralsnog allemaal speculatie. Feit is dat in Athene het aantal bedelaars met bordjes 'Ik ben Serviër, ik heb honger' de laatste maanden is toegenomen. Albanezen verschijnen nooit met dergelijke bordjes op de Atheense boulevards, want ze zouden niets ophalen. Hoewel ik laatst in Athene hoorde verkondigen dat 'Serviërs óók stelen', valt de antipathie van de Grieken geheel uit naar Albanese zijde.

Enkele recente, rauwe, aan Albanezen toegeschreven moorden plus de huidige jacht van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK op Serviërs in Kosovo, hebben de anti-Albanese stemming in heel Griekenland doen omslaan in wat men bijna een psychose kan noemen. De Albanees die tijdens een televisiediscussie verkondigde: "Als het zo doorgaat wordt het hier een Kosovo", mag blij zijn dat hij dit heeft overleefd. "Er zijn ook goede Albanezen" predikte trouwens op een ander kanaal een indrukwekkende priester, "Maar dat zijn uitzonderingen."

Het televisiestation Sky, zowat het meest bekekene, begon kort geleden een regelrechte campagne tegen de Albanezen, die net als honderdduizenden gastarbeiders uit andere landen de laatste maanden een begin van registratie ondergaan. De onbeschrijfelijke 'gespreksleider' Nikos Evangelátos nodigde elke avond een aantal leden van de inmiddels opgerichte 'Bond van Beroofden' uit die hun gal mochten spuien over alles wat Albanees is. De kijker kreeg al gauw de indruk dat beroofd worden het slachtoffer automatisch tot een brullende racist maakt. Weliswaar riep menigeen: "Het ergste is nu nog dat ik voor racist wordt uitgescholden", maar vele anderen riepen: "Het ergste is nog dat ze een racist van me hebben gemaakt".

Evangelátos (inmiddels met vakantie) plaatste in elke uitzending ook één Grieks-sprekende Albanees, die te goeder trouw moest worden geacht. Maar die werd door de beroofden zonder markeren weggeschreeuwd. Soms deed Evangelátos daaraan mee. Een Albanees die vroeg: "Hoe weet u eigenlijk zo zeker dat al die rovers Albanezen zijn geweest?" werd honend weggelachen.

De politie, eveneens zwaar aangevallen, heeft de laatste maanden niet stilgezeten. Ze organiseerde buurtpatrouilles die ook de parken mosten bewaken ("die zijn niet meer van ons, maar van de Albanezen"). Maar een nog veel groter probleem blijft de onveiligheid in de dorpen, waar vroeger iedereen zijn deuren open liet staan en zijn was buiten liet hangen. Nu liet Sky een eindeloze reeks boeren zien die zichzelf hebben bewapend en verschanst, maar gevallen waarin Albanezen werden doodgeschoten bij het pikken van een watermeloen krijgen op dit kanaal niet veel aandacht. De brullers op Sky zijn het erover eens: alle Albanezen zouden het land uit moeten.

Ze weten tegelijkertijd dat dit niet zal gebeuren, want de Albanezen moeten de vermoeiendste en vuilste klusjes opknappen tegen de helft van het loon. Daarom gaat ook de kreet dat de 500.000 buitenlanders 500.000 Grieken werkloos houden nauwelijks op. Als alle Albanezen zouden vertrekken, zou de Griekse economie wellicht instorten. In ieder geval zouden de landbouwproducten, nu nog door hen geoogst, duurder worden en de inflatie stijgen.

Niettemin heeft de politie, na de Sky-campagne, deze week gemeend te moeten overgaan tot razzia's ("bezemacties") op een schaal zoals tevoren nog niet vertoond. De eerste dag werden bijna duizend buitenlanders, voornamelijk Albanezen bij het dorp Pallini, niet ver van Athene, afgevoerd naar het stadion waar ze uren in de brandende zon werden vastgehouden en op papieren onderzocht. Aangezien de registratieporcedure nu aardig op gang is gekomen, konden verreweg de meesten zulke papieren tonen, maar reeds is de handel in valsheid op gang gekomen. Slechts 198 personen bleken tenslotte illegaal en werden op transport gezet naar de grens. Hoewel ook daar de controle is toegenomen zijn de meesten hier van oordeel dat ze spoedig weer terug zullen komen. En de fel anti-Albanese krant Eleftheros Typos kopte daags erna: 'Van de 500.000 Albanezen 198 uitgewezen!' De minister van Orde verkondigt dat deze razzia's, die vooral ook op de eilanden de hele zomer door zullen gaan, het racisme tegen moeten gaan. Commentatoren in de media zien ze echter zelf als door en door racistisch. Men wordt op zijn uiterlijk meegenomen (ook twee Franse vrouwelijke toeristen trouwens, per ongeluk) en onder vernederende omstandigheden onderzocht.

Het Albanese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteravond een klacht ingediend tegen de slechte behandeling van Albanezen in Griekenland. Er zouden geldige identiteisbewijzen zijn verscheurd. Athene ontkent dit en zegt dat het om vervalsingen ging. Een en ander zal zeker ter sprake komen tijdens het bezoek dat Albenese minister van Buitenlandse Zaken, Pascal Beko, vandaag aan Athene brengt.

De acties van de Griekse politie lijken weinig resultaat te hebben: ze richten zich in de vroege morgen op bouw- en andere arbeidsplaatsen waar de Albanezen hard aan het werk zijn, of op bussen waarin ze zich laten vervoeren. Criminelen vind je zo niet. En de juist op gang gekomen registratie van alle vreemdelingen wordt nu ondermijnd. Ruim driehonderd bekende intellectuelen, alsmede het Genootschap van Advocaten, hebben reeds een protestverklaring ondertekend. En gelukkig kreeg een 17- jarige Albanees die een 65-jarige Griek in Thessaloniki uit het zeewater redde ook veel publiciteit.

NRC Webpagina's
9 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)