U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Unie

Discussie: Bolkestein naar Europa?
Met artikelen uit NRC Handelsblad over de benoeming van Bolkestein.

Dossier Crisis Europese Commissie


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Bolkestein krijgt Interne Markt

Door onze correspondent
ROTTERDAM, 9 JULI. Frits Bolkestein wordt Europees commissaris voor de Interne Markt, Belastingen, Douane en Financiële diensten. Mededinging, waarvoor hij eerder werd genoemd, gaat naar zittend Eurocommissaris Mario Monti.

Dat heeft Romano Prodi, voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, vanmiddag in Brussel bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de leden en portefeuilles van zijn Commissie.

De EU-lidstaten hebben gisteren ook besloten scheidend commissaris Martin Bangemann (telecommunicatie) voor het Europese Hof van Justitie te dagen. Hij zou artikel 213 van het EU-verdrag overtreden hebben door tijdens zijn commissariaat te onderhandelen met het Spaanse telecommunicatie-bedrijf Telefónica over een functie. Nooit eerder werd een Eurocommissaris voor het Hof gedaagd.

Prodi maakte verder bekend dat de twee vice-voorzitters van zijn Commissie de Britse socialist Neil Kinnock en de Spaanse conservatieve oud-minister Loyola de Palacio worden. Kinnock wordt verantwoordelijk voor de institutionele hervormingen binnen de EU; De Palacio neemt de relaties met het Europees Parlement op zich, twee door Prodi gecreëerde posities. De Palacio gaat ook het transport- en energiebeleid doen.

De Britse conservatief Chris Patten, oud-gouverneur van Hongkong, wordt verantwoordelijk voor de Buitenlandse Betrekkingen van de Europese Unie. De Franse socialist Pascal Lamy, oud-kabinetschef van oud- Commissievoorzitter Delors, krijgt buitenlandse handel. De tweede Franse commissaris, oud-staatssecretaris Michel Barnier (RPR), wordt verantwoordelijk voor het regionaal beleid. De Duitser Günter Verheugen (SPD), nu nog staatssecretaris voor Europese Zaken, wordt commissaris voor de uitbreiding van de EU. De Groene Berlijnse oud- senator Michaele Schreyer krijgt Begrotingszaken. De zittende Finse commissaris Erkki Liikanen schuift door naar de post van Bangemann (Industrie en Informatiesamenleving). De Spaanse oud-minister Pedro Solbes (socialist) wordt belast met monetaire zaken. De zittende Oostenrijkse commissaris Franz Fischler blijft Landbouw doen.

Van de middelgrote Europese lidstaten wordt de Zweedse oud-minister van Sociale Zaken Margot Wallström verantwoordelijk voor het Milieubeleid, de Griekse oud-staatssecretaris Ana Diamontopoulou voor Werkgelegenheid, de Ierse oud-procureur-generaal David Byrne voor het Consumenten- en gezondheidsbeleid, de Portugese oud- Europarlementariër Antonio Vitorino voor Justitie, en de Deense minister Poul Nielson voor Ontwikkelingssamenwerking. Van de kleine Europese lidstaten gaat de Belgische socialist Philippe Busquin naar de post Onderzoek. De Luxemburgse christen-democratische Europarlementariër Viviane Reding gaat Onderwijs en Cultuur doen.

NRC Webpagina's
9 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)