U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

B E E L D :
Bange jaren

Maarten Huygen
Nederlandse folklore: de gekwetste haringboer die goed was geweest in de oorlog. SBS- nieuws had hem gevonden. Hij kon niet verdragen dat er zomaar Duitse agenten over het Scheveningse strand patrouilleerden. Die braaf glimlachende borsten uit Düsseldorf in groen-beige uniform en zonder wapens deden hem denken aan de bange jaren '40-'45. Hij was toen wel twee keer gearresteerd, vertelde hij trots. Wat een nederlaag: het strand wordt nu vertrapt door de glimmende Duitse uniform-veterschoen. En ze kunnen niet eens 'Scheveningen' zeggen. In kuierpas marcheren deze erfgenamen van Rauter over het zand en hun Nederlandse collega's collaboreren om een verloren Duits jongetje te vinden.

Toch was de meeste berichtgeving op de journaals over de Duitse agenten blij en optimistisch. Dat gebeurt altijd met iets nieuws bij de politie. Een andere knuppel, mensvriendelijker traangas, rolschaatsen, racefietsen voor agenten, ze worden in Polygoon-stijl aangekondigd maar je hoort nooit meer hoe het afloopt.

Een Haaglandse politiebaas sprak opgetogen over de verbeterde serviceverlening. Zo'n Duitse strandganger is minder bang voor een Duitse dan voor een Nederlandse pet. Hij wordt in zijn eigen landstaal toegesproken. De politieman als therapeut, in Düsseldorf doen ze dat dus ook. Maar dan moet de Nederlandse agent toch Duits begrijpen om te horen wat er in zijn naam gebeurt. Hoe zit het met al die Duitse foutparkeerders die hun bonnen nooit hoeven te betalen?

De Veendamse politie moet het te druk hebben gehad met serviceverlening om te speuren naar een al anderhalf jaar verdwenen heroïnehoer. Vermist interviewde een andere prostituée die van het identiteitsbewijs van de verdwenene gebruik had moeten maken om een uitkering op te halen. De Veendamse garagehouder bij wie ze woonde had haar daartoe gedwongen.

Dat riep vragen op, dus twee verslaggevers zochten die man op. Ik zag een armoedige, oude man op een erf met oud roest. Dat was dus zijn garage. Er was een zwart vierkantje voor zijn gezicht geplakt om hem onherkenbaar te maken maar hij was duidelijk boos. Hij haalde uit naar de camera. Schuldig!, denkt de kijker.

Jaap Jongbloed vertelde dat hij aangifte had gedaan van een vernielde camera. Voor het oog van de kijker draaide hij het nummer van de Veendamse garagehouder en hij stelde zijn vraag: hoe zat het nu? Meteen hing de Veendammer op. Dat was duidelijk, die had iets te verbergen. Maar na al die krimi's deze zomer ben ik getraind om te denken dat de voor de hand liggende verdachte het niet heeft gedaan. Die krimi's wekken ook het misverstand dat de politie net zolang werkt tot de zaak is opgelost.

Nu is er alleen Vermist met een verhaal over steunfraude, twee verschrikte verslaggevers en een kapotte camera. Peter R. de Vries had het grondiger aangepakt.

Neem het raadsel van de turbofietsers. Het peloton raast steeds harder door Frankrijk maar volgens het bestuur van de Tour heeft dat niets te maken met doping.

Zembla liet in een documentaire zien dat er weinig is veranderd na ingrijpen van de Franse justitie vorig jaar. Elke nationale wielerbond heeft eigen regels. Heel toevallig hangen de streng geworden Fransen achterin het peloton.

Netwerk bracht het verhaal van een Belgische topwielerploeg van begin jaren zeventig. Inmiddels zijn drie van de zes leden overleden aan een hartaanval. Ook toen werden er nieuwe middeltjes ontwikkeld die aan de controle ontsnapten. De dagelijkse sportverslaggevers hoor je er niet over. Voor het Tourjournaal vroeg Mart Smeets aan buitenlandse commentatoren, tevens ex-wielrenners of ze alles vertelden wat ze wisten. Belgisch commentator Dirk de Wolf legde alles uit wat hij in beeld zag. Ex-vedette Tony Rominger van de Duitse televisie was eerlijk: hij mócht niet alles vertellen wat hij wist. Hoe zit het met Mart Smeets zelf? Meer opsporing verzocht.

NRC Webpagina's
9 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)