U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Duitse bank moet steun terugbetalen


BRUSSEL / FRANKFURT, 9 JULI. Een van de grootste Duitse publieke banken, de WestDeutsche Landesbank (WestLB), moet 808 miljoen euro (1,78 miljard gulden) aan onterecht verleende staatssteun terugbetalen. Dit heeft de Europese Commissie gisteren bekendgemaakt. Bovenop het bedrag moet WestLB ook nog rente betalen die teruggerekend wordt tot 1992, het jaar waarin de staatssteun zou zijn verleend. WestLB, de publieke 'Landesbank' in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, heeft in een reactie bekendgemaakt de beslissing aan te zullen vechten.

De deelstaat zou steun hebben verleend van omgerekend 6,5 miljard gulden, dat afkomstig is van een fonds voor woningbouw. Met het bedrag werd het vermogen van WestLB versterkt. De deelstaat is grootaandeelhouder van WestLB. De Europese Commissie heeft het deel daarvan dat als 'staatssteun' moet worden aangemerkt berekend door uit te zoeken hoeveel duurder WestLB uit zou zijn geweest als de kapitaalsinjectie onder marktconforme voorwaarden zou zijn verricht.

Op het als kapitaal aan te merken deel van het bedrag, omgerekend 2,8 miljard gulden, hoeft WestLB bijvoorbeeld slechts 0,6 procent rente na belastingen te betalen, terwijl een rente van 9,3 procent marktkconform zou zijn. Het bedrag plus rente dat WestLB nu moet terugbetalen is het hoogste in zijn soort dat tot nu toe het gevolg was een beslissing van de Europese Commissie. Het besluit kan verstrekkende gevolgen hebben, omdat nog vijf andere deelstaten in navolging van Noordrijn-Westfalen hun Landesbanken op een dergelijke manier hebben voorzien van kapitaal.

De directie van WestLB heeft woedend op het besluit gereageerd, en aangekondigd "alle juridische stappen te nemen om deze grove, foutieve beslissing op te doen heffen". WestLB maakte kenbaar het besluit te zien als een "frontale aanval van de Commissie op publieke kredietinstellingen, die bedoeld is om privatisering van de Duitse staatsbanken af te dwingen." Door de commerciële Duitse banken werd het besluit juist verwelkomd. De Duitse bankiersassociatie, die een optreden van de Europese Commssie had bepleit, zei dat Brussel nu ook de vijf andere zaken gaat onderzoeken waarin deelstaten soortgelijke steun hebben verleend. Topman Rolf Breuer van Deutsche Bank, de grootste commerciële bank van Duitsland en van Europa, zei dat het aanpakken van de Landesbanken "goed is voor de Duitse consument en voor de Duitse economie." De commerciële banken streven al lange tijd naar een consolidatie van de banksector. De consumentenmarkt wordt in Duitsland beheerst door de spaarbanksector, die nauw gelieerd is aan de Landesbanken. Verwacht wordt dat de beslissing van Brussel zal zorgen voor een botsing tussen de Europese Commissie en de Duitse regering. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
9 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)