U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid

European Agency for the Evaluation of Medicins

Bibliotheek van de UCLA over de abortuspil


De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

Abortuspil: artsen niet enthousiast


Abortusklinieken zijn niet enthousiast over de nieuwe abortuspil: duur, inferieur, veel vervelende bijwerkingen, tijdrovend en niet veilig.

Door onze redacteur QUIRIEN VAN KOOLWIJK

DEN HAAG, 8 JULI. De 'abortuspil' Mifegyne, in feite een pillenkuur, wordt binnenkort in Nederland geregistreerd. Dat is een gevolg van Europese afspraken: als een geneesmiddel in een van de lidstaten is geregistreerd zijn de andere landen verplicht een verzoek om registratie van de fabrikant te honoreren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. "Je moet wel heel zwaarwegende argumenten hebben om de registratie te kunnen weigeren. En ik weet niet of die er zijn."

Minister Borst zelf ging vorig jaar nog een stapje verder. Waarom de abortuspil weren, daar is voorlopig geen aanleiding toe, antwoordde ze op vragen uit de Tweede Kamer.

Voor Borst betekent de komst van de abortuspil dat er aan het scala aan technieken voor het afbreken van een mogelijke zwangerschap één is toegevoegd. Daarmee is het gebruik van de abortuspil dus ook gebonden aan de wettelijke regels die gelden voor een abortus provocatus om een andere dan medische reden.

Die regels komen neer op een bezinningsperiode voor de vrouw van in beginsel vijf dagen, op een registratie van de behandelende kliniek (die aan wettelijk gestelde voorwaarden moet voldoen) en op een vaste procedure die de behandelende arts moet volgen voordat hij de ingreep pleegt. Zo moet de arts er zich persoonlijk van overtuigen dat de vrouw bekend is met mogelijke alternatieve oplossingen, maar voor haar situatie geen andere uitweg ziet dan een onderbreking van de zwangerschap, en dat de vrouw de beslissing in volle vrijheid heeft genomen.

De registratie van Mifegyne mag dan onontkoombaar zijn, het is de vraag of dat het begin is van de zegetocht in Nederland die fabrikant Excelgin, een dochter van het Franse concern Roussel Uclaf, wellicht voor ogen staat. Doordat het gebruik ervan wordt beperkt tot de abortusklinieken en ziekenhuizen die een vergunning hebben voor het afbreken van zwangerschappen, is de omzet vooral afhankelijk van de behandelende artsen. En die staan, zo blijkt uit een eerste reactie, zeker niet te trappelen. Bovendien zullen de abortusklinieken en ziekenhuizen vrijwel zeker de abortuspil, waarvan de prijs overigens nog niet vaststaat, uit het bestaande budget moeten financieren.

Duur, inferieur, veel vervelende bijwerkingen, tijdrovend, niet veilig: dat zijn de kwalificaties die in de abortusklinieken te beluisteren zijn. Voor de vrouw heeft het gebruik van de abortuspil in elk geval tot gevolg dat zij zeker drie keer naar de kliniek moet: de eerste keer om de drie pillen te slikken waaruit de eerste fase van de kuur bestaat. Daarmee wordt de werking van het hormoon ongedaan gemaakt dat ervoor zorgt dat het embryo zich in de baarmoeder kan nestelen. Tussen de 36 en 48 uur later moet ze in de kliniek een ander medicijn slikken, dat dient om de embryo uit de baarmoeder te verwijderen waardoor de vrouw een 'miskraam' krijgt. Daarbij moet ze zeker drie uur onder controle van de behandelende arts in de kliniek blijven. Twee weken later moet ze nog eens voor controle terugkomen, om te laten nagaan of de zwangerschap inderdaad is beëindigd en er niets in de baarmoeder is achtergebleven.

Medisch-directeur L. Querido van de Utrechtse abortuskliniek 'Vrelinghuis' betwijfelt of de abortuspil wel een bijdrage aan de volksgezondheid levert: " Het is een slechte techniek waaraan veel risico zit. De kuur bezorgt de vrouw uren pijn. Dat is veel langer dan bij de gebruikelijke operatieve ingreep, die maar drie minuten duurt. De kans dat het mis gaat is daarbij nog groter ook." Mifegyne mag alleen gedurende de eerste zeven weken na de laatste menstruatie worden gebruikt. In de periode daarna, tot twaalf weken, wordt de zwangerschap met behulp van de gebruikelijke methoden, zoals zuigcurrettage, afgebroken. De ingreep in de twaalf weken daarna, waarmee de uiterste grens is bereikt, mag maar in een paar gespecialiseerde klinieken worden uitgevoerd. De pil werkt, zo meent Querido, alleen zonder veel problemen in de eerste twee weken dat een vrouw 'over tijd' is. "Als je langer zwanger bent, kunnen er door het gebruik van Mifegyne forse complicaties optreden."

Veel enthousiasme voor het gebruik van de abortuspil is er in de klinieken dus niet: riskant en niet 'bedrijfszeker'. De kans dat de pil faalt is vijf procent. Bij de gebruikelijke behandeling in een abortuskliniek is het honderd procent zeker dat de zwangerschap wordt beëindigd. In Nederland vinden jaarlijks zo'n 22.000 abortussen plaats, waarvan ruim tien procent bij vrouwen die daarvoor uit het buitenland komen.

Net zoals de kerken tegen de abortuswet waren staan ze nu afwijzend tegenover de komst van de abortuspil. De christelijke fracties hebben er ook grote moeite mee. Zo zegt het CDA 'bezorgd' te zijn over de gang van zaken. Het SGP wil dat Borst de pil buiten Nederland houdt.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen wacht nog op de vertaling en de goedkeuring van de bijsluiter. Is dat rond, dan kan Mifegyne ook in Nederland in de handel komen. Daarmee voegt Nederland zich in de rij van onder meer Frankrijk, Engeland, Zweden en Duitsland. Daarna rest voor het college enkel de bewaking: als er bijvoorbeeld ernstige bijwerkingen worden gemeld kan, net zoals bij andere medicijnen, de handelsvergunning worden ingetrokken en het medicijn uit de handel worden genomen.


Zie ook:
Abortuspil zal in Nederland worden toegelaten (7 juli 1999)

NRC Webpagina's
8 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)