U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

De hele krant op NRC's Webeditie voor het buitenland
(open tot 20 juli)

S c h a k e l s
Ministerie van Volksgezondheid

European Agency for the Evaluation of Medicins

Bibliotheek van de UCLA over de abortuspil


Abortuspil zal in Nederland worden toegelaten

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 7 JULI. De abortuspil zal binnenkort ook in Nederland kunnen worden voorgeschreven. Binnen enkele weken zal de pil van fabrikant Exelgyn, onder de merknaam Mifegyne, officieel worden geregistreerd.

Dit heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, een onafhankelijke instantie die minister Borst (Volksgezondheid) van advies dient, vanmiddag bekendgemaakt. Registratie van een geneesmiddel door een producent is nodig om een handelsvergunning te krijgen.

De aankondiging volgt op het Duitse besluit gisteren om eveneens de abortuspil toe te laten. Eerder al gingen Frankrijk, Groot- Brittannië en Zweden akkoord met de abortuspil. Producent Exelgyn heeft bij het Europese Geneesmiddelen Agentschap in Londen ook aanvragen voor registratie van Mifegyne ingediend voor Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje en Griekenland.

De abortuspil is een alternatieve methode van zwangerschapsonderbreking, die geschikt is voor een abortus in een vroege fase van de zwangerschap. Het middel kan uiterlijk 49 dagen na de laatste menstruatie worden ingenomen. De abortuspil zal niet bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Mifegyne kan volgens het College uitsluitend op recept worden voorgeschreven in gespecialiseerde klinieken voor zwangerschapsonderbreking en in ziekenhuizen die hiervoor een vergunning hebben. De artsen moeten bij het voorschrijven van de pil dezelfde regels hanteren als bij een abortus, onder meer een wachttijd van vijf dagen. Het is nog niet duidelijk of de abortuskliniek, het ziekenhuis of de vrouw de pil betaalt. Vergoeding door het ziekenfonds is evenmin zeker. Tot zover onze redacteur. Gisteren keurde het Duitse instituut voor geneesmiddelen de abortuspil goed. De Duitse regering is blij met het besluit, dat jarenlang door de christen-democraten van de voorgaande kanselier Helmut Kohl is tegengehouden. De pil biedt volgens kanselier Schröder vrouwen een alternatief voor een chirurgische ingreep. Volgens minister Bergmann (Gezinszaken), die zich heeft ingezet voor de goedkeuring, is het "een besluit ten gunste van vrouwen".

De katholieke kerk in Duitsland heeft verontwaardigd gereageerd. De Keulse aartsbisschop Meisner sprak in het dagblad Bild van een "moordpil". Ook de christen-democraten zijn teleurgesteld. De CSU- minister van Sociale Zaken in Beieren noemde de abortuspil een "bagatellisering van het doden van ongeboren kinderen". (AFP, AP, ANP)

NRC Webpagina's
7 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)