U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Women's World Cup '99

FIFA


Amerika stapelverliefd op vrouwenvoetbal

Door onze redacteur GUUS VAN HOLLAND
ROTTERDAM, 2 JULI. Wanneer op 10 juli de finale van het wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen wordt gespeeld, verwachten de organisatoren in de Rose Bowl van Pasadena bijna 90.000 toeschouwers. Tenminste wanneer het favoriete Amerikaanse elftal zich plaatst voor de eindstrijd. Deze week werd bekend dat al 60.000 kaartjes zijn verkocht voor de slotwedstrijd in de buitenstad van Los Angeles waar in 1994 Brazilië de mannenfinale van Italië won.

De derde mondiale titelstrijd van de vrouwenvoetballers breekt alle records. Gemiddeld trokken de eerste drie wedstrijden van het Amerikaanse elftal 65.000 toeschouwers, met als hoogtepunt het openingsduel tegen Denemarken dat in het Giants Stadium van New York 78.972 toeschouwers trok. Totnutoe zijn in totaal 570.000 kaartjes verkocht. De wedstrijden waaraan het VS-team niet meedeed, trokken gemiddeld 21.000 mensen. Dat is 11.000 meer dan het gemiddelde aantal van de dertig Amerikaanse profhonkbalclubs.

Het zijn getallen waar zelfs de organisoren Marla Messing en Donna DeVarona, de oud-olympisch zwemkampioene, van duizelen. "Het is boven verwachting", zei Messing tegen het persbureau Associated Press. "Vooral de wedstrijden waaraan de Amerikanen niet meedoen, trekken meer toeschouwers dan verwacht." DeVarona liet weten dat nog nooit zoveel mensen naar sportwedstrijden tussen vrouwenteams zijn gekomen. Het toeschouwersaantal in New York was een record. , ,We hebben vrouwelijke helden gehad als Billie Jean King en Jacky Joyner. Maar zoveel aandacht als nu is er nog nooit geweest voor vrouwensport. Misschien is het nieuw, vrouwen die voetballen, maar dat kan nooit de enige reden zijn." De kijkcijfers van de sportzenders ESPN en ESPN2 hebben gedurende de eerste week een recordhoogte bereikt. De wedstrijd tussen de VS en Nigeria haalde de op een na hoogste kijkdichtheid uit de geschiedenis van het station. De hoogste staat nog op de halve finale van het WK van vorig jaar in Frankrijk, tussen Brazilië en Nederland.

De Amerikaanse voetbalsters worden sinds anderhalve week bejubeld als film- of popsterren. Ze worden belaagd door de honderden handtekeningenjagers die zich rondom de hotels van de speelsters verzamelen. Tv-talkshows laten niet na de speelsters uit te nodigen. Maar ze krijgen vooralsnog nul op het rekest. Want zolang het toernooi nog aan de gang is, mogen de speelsters zich niet buiten de hotels, de stadions en de trainingskampen vertonen. Wanneer bovendien een speelster wordt gevraagd dan is het antwoord: "We komen met z'n allen, of we komen niet." Het is de invloed van coach Tony DiCicco, een man die boven alles aan teamgeest denkt.

Toch kan ook Dicicco er niet onderuit dat Mia Hamm de grote ster is van het Amerikaanse team. Een speelster met een ongekende drive, een uitstekende techniek en vooral een goed spelinzicht. Hamm was al voor het toernooi een bekende speelster, met fanclubs en websites. Tijdens het toernooi wordt ze omringd door Michele Akers, Kate Sobrero, Tiffeny Milbrett, Cindy Parlow en Julie Foudy en zorgt ze ervoor dat niemand zich te buiten gaat aan egotrips. Hamm is de leider van het Amerikaanse team, Sissi van het Braziliaanse team. Sissi, al 32 jaar, mager en bijna kaal, is de grote technicus en spelverdeelster van de Brazilianen, die liever pingelen dan samenspelen. Sissi is het bindmiddel, een vrouw met een mannelijke traptechniek, waarmee ze al uit een paar fraaie vrije trappen scoorde. Zoals gisteren toen ze Brazilië naar de halve finale schoot met een wonderschone vrije trap in de kruising. Sissi is topscorer van het toernooi met zeven doelpunten.

Net als bij de mannen dienen de vrouwen zich voor de wedstrijd te ontdoen van halskettingen, oorbellen en dikke ringen. Officials wensen er tijdens dit toernooi strikt op toe te zien, omdat ze veronderstellen dat vrouwen meer juwelen dragen dan mannen. Carla Overbeck, de Amerikaanse aanvoerster, reageerde furieus op het verzoek haar trouwring af te doen. "Dat nooit", snauwde ze. De confrontatie haalde The New York Times en ontketende een golf aan positieve reacties. De Amerikaanse voetbalvrouwen worden gezien als rolmodellen, als sportieve en enthousiaste meiden die strijden voor de Stars and Stripes. In 1995 besloten de Amerikaanse vrouwen voor het WK in Zweden in staking te gaan omdat ze te weinig geld kregen. Dit keer zijn ze tevreden met ieder een premie van 12.500 dollar wanneer ze wereldkampioen worden. Ze beseffen dat conflicten de populariteit kunnen ondermijnen. Wanneer ze wereldkampioen worden, ligt een professional womensoccer league in het vooruitzicht. Overbeck: "Zolang we winnen en positief spelen, staat het publiek achter ons. Zodra we verliezen en voor narigheid zorgen, draait het publiek ons de rug toe. Liefde en haat wordt verbonden door een dun draadje", zei ze tegen The New York Times. Toen in 1986 het Amerikaanse voetbalteam werd opgericht, kwamen er een paar honderd mensen kijken. Nu tienduizenden. Overbeck: "Die weelde moeten we koesteren."

Na China en Noorwegen hebben ook de Verenigde Staten en Brazilië de halve finales bereikt van het WK voetbal voor vrouwen. Brazilië ontdeed zich pas in de verlenging van Nigeria, 4-3. Gastland Amerika boog tegen Duitsland een 2-1 achterstand om in een 3-2 overwinning. Zondag spelen de Verenigde Staten tegen Brazilië, China treft titelverdediger Noorwegen.

NRC Webpagina's
2 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)