U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
All things fair

MARK DUURSMA
Volwassen man met jong meisje: bah. Volwassen vrouw met jonge jongen: o la la. Merkwaardig toch, dat verschil in associatie: het eerste is verdacht, het tweede pikant. Schooljongen laat zich verleiden door de nieuwe juf, dat nodigt uit tot fantaseren. Bo Widerberg (1930-1997), vanwege Ingmar Bergman veroordeeld tot het etiket 'die andere Zweedse regisseur', hoefde er niet zo heel veel bij te verzinnen. Hij had het zelf meegemaakt in Malmö, 1943. De belangstelling van juf Viola voor haar leerling Stig valt wel te begrijpen. Temidden van de boertige jongenskoppen lijken zijn helblauwe ogen misplaatst sereen. Andersom is er ook niet veel nodig. Vanaf het moment dat Stig haar nekhaartjes heeft gezien, is hij in de ban van de vrouw die thuis haar schoolknot losgooit en in peignoirs rondloopt.

Stig ontpopt zich tot professionele minnaar, die bij haar in bed blijft liggen totdat zij zich in de eerste pauze weer bij hem voegt. Zoiets gaat mis, weten we sinds The Graduate. De jongen wil het ook wel eens met een leeftijdsgenote proberen, de vrouw laat zich niet afwijzen.

Ook al gaat het daar wel om, de relatie van Viola en Stig is niet de beste reden om All Things Fair te zien. Leuker zijn de liefdevolle details naast de affaire, zoals de verwijzingen naar de oorlog of de hitsigheid van de schooljongens ("Ik weet een adres voor goedkope kapotjes. Als je er 500 koopt krijg je korting.") Of Viola's bedrogen echtgenoot, die Mahler verkiest boven seks en de koekoeksklok gin laat spugen.

De mooiste zijlijn is Stigs adoratie voor zijn oudere broer, een bokser die niet in een lift durft maar zo graag in een onderzeeër wil varen. Hij sneuvelt tijdens een oefening, het lot van een neutraal land. Stig verlaat school als een stoere rebel, maar het is niet de spannende juf die hem tot man heeft gemaakt. De dood van zijn broer en de vriendschap met een mislukkeling waren ingrijpender dan de vluggertjes in de bezemkast.

All Things Fair (Lust och Fägring Sto, Bo Widerberg, Zweden/Denemarken, 1995), BBC2, 1.35-3.45u.

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)