U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F :
Ruftende kleipoppen

DIRK LIMBURG
Vanavond begint de VPRO de tweede reeks van de poppensoap Crapston Villas die zich afspeelt in een vervallen herenhuis in de gelijknamige straat. De appartementen worden bewoond door een bizar allegaartje waarvan de avonturen op de geijkte soapmanier wordt gevolgd. In deze vervolgreeks val je er wat bot in - na een korte herhaling van het voorafgaande - en heb je alle aandacht nodig om in de tien minuten die elke aflevering duurt, erbij te blijven.

Crapston Villas begint iedere keer met een filmpje dat met vaart langs de toeristische hoogtepunten van Londen gaat en eindigt bij het huis waar de serie zich afspeelt. Uit de gefilmde werkelijkheid van Londen duikt de camera vervolgens de klei-animatie van de bewoners in. Zoals bij lerares Sophie, die na haar scheiding van Jonathan in armoede leeft en zich voedt door staande naast de koelkast een blik bonen met tomatensaus zonder lepel naar binnen te werken. Haar enige troost en gezelschap vormt een kotsende kat die haar haat.

De sfeer van Crapston Villas (uit 1995) is morsig en liefdeloos en doet denken aan de Young Ones en Bottom uit de jaren tachtig en aan recent Brits werk als Rab C. Nesbitt en de Royle Family. Tussen de personages heerst geen sprankje mededogen. Dat zou het kijken nogal deprimerend maken als er niet van die idiote en lange grappen werden gemaakt. Zoals de muis die uit de lang ongebruikte agenda van eenzame Sophie valt als ze daar eindelijk weer eens een afspraakje in noteert. De muis wordt gegrepen door de monsterachtige kat die hem na een schop van Sophie weer uitspuugt. Het beestje valt dan door een gat in de vloer in het kopje van iemand die hem als een theezakje bij het staartje een paar keer op en neer haalt en dan argeloos op het schoteltje legt.

Crapston Villas is van de makers van Spitting Image en dat is in de karikaturale gezichten nog wel te merken, al zijn deze poppen van klei en is de animatie hier gemaakt met 'stop-motion', waarbij iedere beweging in stapjes wordt gefotografeerd. Op deze manier wordt ook Wallace & Gromit gemaakt, maar daar zijn de stapjes kleiner en het oogt daardoor vloeiender.

Het is allemaal leuk om naar te kijken - zeker ook het omaatje uit de hel die met een opgevoerde motormaaimachine een bejaardenhuis terroriseert - en sommige karakters, zoals het homopaar Robby en Larry, zijn aardig getypeerd. Toch is het wat te mager en wordt er te veel gekotst en geruft om echt vermakelijk te zijn. Een scheet moet wel héél bijzonder zijn om nog een lach op te roepen. Maar voor een kleipop ligt het misschien wat simpeler, al bewijst MTV met de nieuwste reeks Celebrity Deathmatch dat in de humor geweld de overtreffende trap van poep is.

In die klei-animatie bevechten elke week twee beroemdheden elkaar op leven en dood in een boksarena. Vorige week waren de danspasjes van Michael Jackson geen partij voor de knockout-tieten van Madonna. Hij kreeg zo'n dreun, dat tien jaar plastische chirugie van zijn gelaat viel.

Crapston Villas, Ned.3, 20.16-20.28u. Celebrity Deathmatch, MTV, 21.00-21.30u.

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)