U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Door toezichthouder VS

Onderzoek naar boeken Microsoft


NEW YORK, 2 JULI. De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft een onderzoek ingesteld naar de boekhoudmethoden van Microsoft. De softwaregigant zou resultaten van het ene kwartaal compenseren met die uit het andere.

Dit heeft een topmanager van Microsoft gisteren gezegd.

Het onderzoek begon enkele maanden geleden en kan nog maanden "of zelfs jaren" doorgaan, aldus financieel topman Greg Maffei tijdens een telefonische persconferentie. "Wat wij weten is dat het heeft te maken met reserves en reservebeleid", zei Maffei. "De SEC heeft informatie van Microsoft gevraagd en wij werken volledig mee met de SEC."

Het onderzoek van de SEC vindt volgens Maffei conform de standaardregels onder strikte geheimhouding plaats. Hij zei dat de aanleiding waarschijnlijk een publicatie is in de Wall Street Journal op 14 januari over de schikking in rechtszaak die door een voormalige accountant wegens zijn ontslag bij een districtsrechter was ingediend.

De Wall Street Journal berichtte dat de accountant, Charles Pancerzewski, Microsoft ervan beschuldigde een boekhoudpraktijk erop na te houden waarbij inkomsten in sterke kwartalen apart werden gezet om in zwakkere perioden te worden gerapporteerd. De bedoeling was om de inkomstenstroom zo stabieler te laten lijken. Microsoft-manager Maffei wilde niets zeggen over de schikking die met de accountant is getroffen.

In 1995 zond voormalig boekhouder Mike Brown van Microsoft aan topman Bill Gates een e-mail waarin stond volgens de Wall Street Journal: "Ik geloof dat we alles moeten doen wat we kunnen om onze winsten glad te strijken en een gestaag-winstmodel moeten hebben".

Op de vraag of de SEC de boekhoudmethode van Microsoft te conservatief zou vinden zei Maffei: "We zijn duidelijk een onderneming die bekend is wegens haar conservatisme en ik zou verrast zijn indien iemand die naar onze boeken kijkt tot een andere conclusie zouden komen."

Maffei kondigde gisteren een reeks inkomensneutrale veranderingen in de boekhouding aan en daarnaast een langere afschrijvingsperiode voor Windows-software, waardoor de winst met een cent per aandeel stijgt in het laatste kwartaal van het gisteren afgesloten boekjaar en het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. Ook Baan kwam vorig jaar in aanvaring met de Sec over boekhoudmethoden. De Nederlandse softwaremaker nam omzet die nog niet werkelijk was gerealiseerd te vroeg in de resultaten op. De problemen met de Sec droegen in 1998 bij aan een zware koersval van het aandeel. (AP)

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)