U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Firma's VS beschermd tegen claims jaar 2000


WASHINGTON, 2 JULI. Het Amerikaanse Congres neemt het bedrijfsleven in bescherming tegen de verwachte stroom schadeclaims naar aanleiding van het millenniumprobleem. Huis van Afgevaardigden en Senaat aanvaardden hiertoe gisteren met grote meerderheid een nieuwe wet.

Als zich straks een millenniumprobleem voordoet geeft de wet het bedrijfsleven 90 dagen de tijd om met een oplossing te komen. Pas daarna kan de consument met schadeclaims naar de rechter stappen. De wet beperkt bovendien de aansprakelijkheid van een bedrijf tot wat het zelf heeft fout gedaan en biedt meer ruimte voor bemiddeling.

Met de wet is de grootste wens van het Amerikaanse bedrijfsleven in vervulling gegaan. Thomas J. Donohue, bestuursvoorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel, sprak gisteren van "een grote overwinning voor het bedrijfsleven en de Amerikaanse economie."

Donohue vindt het positief dat de aandacht nu is verlegd van schadeclaims naar probleemoplossing. "Het bedrijfsleven kan nu het millenniumprobleem aanpakken zonder angst voor torenhoge schadeclaims", zei Donohue.

President Clinton zal de wetgeving waarschijnlijk ondertekenen. Het Witte Huis dreigde eerdere versies van de wet met een veto te blokkeren. Amerikaanse consumentenorganisaties voeren al maanden een intensieve lobby tegen de wet, omdat deze de rechten van gedupeerde burgers te zeer zou inperken. Maar het Witte Huis heeft ondanks deze druk ook goed geluisterd naar de lobby van de high-tech-industrie en heeft haar verzet opgegeven. (AP)

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)