U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kamer geeft groen licht voor Kennisnet

Door onze redactie onderwijs
DEN HAAG, 2 JULI. Minister Hermans (Onderwijs) mag het Kennisnet, een netwerk tussen scholen, aanleggen en alle scholen erop aansluiten. Maar scholen mogen zelf bepalen wanneer en hoe zij gebruik maken van het Kennisnet. Na deze toezegging kreeg Hermans gisteren de vier grote fracties PvdA, VVD, CDA en D66 achter zijn plan.

Vooral CDA en D66 hadden aanvankelijk grote moeite met de opgelegde keuze voor het Kennisnet, een landelijk computernetwerk dat alle scholen met elkaar verbindt en toegang geeft tot bibliotheken, scholen en gekuiste delen van Internet. Kamerlid Lambrechts (D66) noemde gedwongen winkelnering. Aansluiting en gebruik van het Kennisnet kost Hermans 45 gulden per leerling per jaar.

Lambrechts vond dat de minister dat geld beter aan de scholen kon geven zodat ze zelf konden beslissen of ze gebruik maken van het Kennisnet of zelf een eigen Internetaansluiting nemen. Zij stelde dat verschillende scholen, door samen te werken, goedkopere oplossingen hebben gevonden dan het Kennisnet. Kamerlid Wijn (CDA) had bovendien grote twijfels over de educatieve inhoud van het Kennisnet.

Een deel van het budget van 45 gulden per leerling per jaar gaat naar de verplichte aansluiting op het Kennisnet die nu wordt gerealiseerd. Het geld dat overblijft - hoeveel is nog onduidelijk - mogen de scholen naar eigen inzicht besteden aan het Kennisnet of kiezen voor een aansluiting op Internet.

Die concessie kan de bewindsman parten spelen bij de onderhandelingen met Enertel, waarmee hij een contract voor drie jaar wil sluiten. Door de verbintenis die zijn voorganger Ritzen voor een proefproject sloot, zit Hermans min of meer aan deze partner vast.

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)