U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ahold

STE

NCD

VNO-NCW


Top Ahold delegeert optiebeheer

Door onze financiële redactie
ROTTERDAM, 1 JULI. Alle leden van de raad van bestuur van het supermarktconcern Ahold hebben het beheer over hun opties uit handen gegeven aan een externe organisatie. Dat heeft het bedrijf vanochtend bevestigd.

In een gesprek met de Volkskrant stelt bestuursvoorzitter C. van der Hoeven vandaag dat hij via de externe organisatie (zoals een notariskantoor) wil voorkomen ooit in opspraak te komen. Een zegsman van Ahold bevestigt desgevraagd dat inmiddels alle bestuurders hebben besloten tot deze uitbesteding. De overige managers die opties bezitten moeten langs Van der Hoeven of financieel bestuurder M. Meurs om groen licht te krijgen voor een transactie.

Wanneer een onafhankelijke organisatie de zeggenschap over de uitoefening krijgt, is aanmelding bij beurstoezichthouder STE niet meer noodzakelijk. Normaal moeten bestuurders van beursfondsen alle optie- en aandelentransacties aan de toezichthouder melden, waarna die openbaar worden gemaakt. In de Ahold-constructie worden de transacties niet openbaar.

Enkele optietransacties zorgden er de afgelopen weken voor dat topmensen uit het bedrijfsleven in opspraak kwamen. Zo verzilverde Philips- bestuurder Van der Poel zijn opties vlak voordat bekend werd dat kroonprins Roel Pieper ontslag nam. De inmiddels afgetreden bestuursvoorzitter De Vlugt bij Van Leer incasseerde 9 miljoen gulden nadat een Finse branchegenoot belangstelling had getoond voor het verpakkingsbedrijf.

Een commissie van zwaargewichten uit het bedrijfsleven gaat op initiatief van het Nederlands Centrum Directeuren (NCD) een handleiding opstellen voor bestuurders hoe ze moeten omgaan met de veelbesproken optieregelingen. Het 'handboek voor optiebezitters' zal dit najaar het licht zien.

De groep wijze mannen, onder wie voormalig Shell-voorzitter C. Herkströter en hoogleraar J. Glasz (Corporate Governance) van de Universiteit van Amsterdam, moeten gaan fungeren als een "aardige hulp in de huishouding". De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en werkgeversorganisatie VNO-NCW nemen geen plaats in de NCD-commissie. VNO-NCW heeft daar geen behoefte aan, omdat zij de aangescherpte optieregels sowieso niet nodig vindt. "Met het afhaken van VNO-NCW was het niet logisch om de VEB wel toe te laten", zegt J. Bos van de NCD. Hij benadrukt dat beide organisaties wel hun visie op de handleiding zullen geven.

De commotie rond de opties heeft in veel bedrijven tot strenge interne regels geleid. Na de rel met Van der Poel moeten Philips-bestuurders eerst langs president Boonstra of financieel bestuurder Hommen om groen licht te krijgen voor de verzilvering. Bij Unilever mogen opties alleen in de maand volgend op de kwartaalresultaten worden uitgeoefend. Verder moeten alle transacties eerst worden voorgelegd aan twee (Britse en Nederlandse) secretarissen die alle bestuursvergaderingen bijwonen.

NRC Webpagina's
1 JULI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)