U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Binnenlandse Zaken

PvdA

Stad Utrecht

D66

VVD


Druk Peper op kabinet om Brouwer

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 26 JUNI. Minister Peper (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft gisteren in de ministerraad gedreigd met aftreden om de benoeming van PvdA-kandidate A. Brouwer- Korf tot burgemeester van Utrecht door te drukken.

VVD en D66 hadden een voorkeur voor oud-staatssecretaris J. Kohnstamm (D66). D66 was van meet af aan voorstander van Kohnstam, de VVD'ers in het kabinet hebben pas donderdagavond, in hun wekelijkse bewindsliedenoverleg, een keuze bepaald. Hun voorkeur voor Kohnstamm was mede ingegeven door irritatie over de wijze waarop de PvdA zich recentelijk bij benoemingen heeft opgesteld.

De discussie over de keuze van de Utrechtse burgemeester liep uit op een harde politieke botsing. De ministerraad sprak bij elkaar circa drie uur over de benoemingskwestie. Daarbij is de vergadering geruime tijd geschorst voor overleg tussen premier Kok en minister Peper met de vice- premiers Jorritsma (VVD) en Borst (D66), zonder dat overeenstemming werd bereikt. VVD en D66 gaven hun voorkeur voor Kohnstamm pas op na het machtswoord van Peper.

Het is hoogst ongebruikelijk dat een minister de portefeuillekwestie stelt over een politieke benoeming. Tegelijk is het bijzonder dat coalitiepartijen een voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken zo scherp afwijzen.

Bij VVD en D66 bestaat grote onvrede over de wijze waarop minister Peper tot zijn voorkeur voor Brouwer is gekomen. De fractieleiders Dijkstal en De Graaf verwijten Peper dat hij in de coalitie onvoldoende overleg heeft gevoerd. VVD-leider Dijkstal vindt dat minister Peper ook bij eerdere benoemingen onzorgvuldig is geweest in het consulteren van de coalitiepartners. Minister Peper zou te laat hebben overlegd over zijn eigen voorkeur en zich te weinig geïnteresseerd hebben getoond in de argumenten van coalitiepartners VVD en D66.

Op de achtergrond speelt mee dat de VVD en D66 ongelukkig zijn met de dominantie van de PvdA bij politieke benoemingen. Dijkstal en De Graaf hebben de afgelopen weken herhaaldelijk geprobeerd in het wekelijkse Torentjes-overleg over benoemingen te praten.

NRC Webpagina's
26 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)