U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
Internetgids - in een duidelijke en heldere taal
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

'Korthals wist in maart niet van cocaïne-invoer'
DEN HAAG, 24 JUNI. Minister Korthals (Justitie) was in maart niet op de hoogte van de "contouren" van het justitiële onderzoek waaruit zou blijken dat met hulp van politie en douane 15.000 kilo cocaïne in Nederland is geïmporteerd. Dit zei gisteren voorzitter Kalsbeek van de Tweede-Kamercommissie die de opsporing van de zware misdaad heeft onderzocht. "De minister schrok. Wij hebben hem gevraagd: wist je dit? Toen zei hij neen", aldus Kalsbeek over een gesprek dat zij op 26 maart met Korthals voerde. De commissievoorzitter schetste gisteren in de Kamer ook dat het college van procureurs-generaal vanaf voorjaar 1997 driemaal een voordracht heeft gekregen over de voortgang van het onderzoek naar mogelijke corruptie van ambtenaren die zijn betrokken bij de doorlating van drugs tijdens en na de IRT-affaire. In het midden bleef waarom de procureurs-generaal Korthals niet eerder op de hoogte stelden.

Inspectie tegen korte schoolweek
UTRECHT, 24 JUNI. De inspecteur-generaal van de onderwijsinspectie, F. Mertens, vindt het slecht "voor de schoolprestaties van leerlingen" dat basisscholen een vierdaagse schoolweek invoeren, zodat onderwijzers het aantal wettelijke ADV-dagen kunnen opnemen. Hij wil hierover "nader beraad" met de bewindslieden van Onderwijs en de schoolbesturenorganisaties "voordat dit gemeengoed wordt in het basisonderwijs". Mertens zegt dit in reactie op de rechtszaak die een groep werkende ouders in Diemen heeft aangespannen tegen de openbare basisscholen. Ruim tachtig ouders zijn boos op het schoolbestuur, dat alle kinderen van vier tot acht jaar vanaf september elke twee weken de vrijdag vrijgeeft. De ouders moeten voor die tijd opvang organiseren, terwijl hun werkweek is aangepast aan de huidige roosters van de school. De overige dagen worden door de roosterwijziging een half uur langer, de pauzes korter.

Serviërs uit huizen gezet
PEc, 24 JUNI. In steden in het westen van Kosovo worden Servische burgers uit hun huizen gezet door soldaten van het bevrijdingsleger UÇK en Albanese burgers. Huizen van Serviërs die de afgelopen anderhalve week naar Montenegro en Servië vluchtten, worden door het UÇK verdeeld onder Albanese vluchtelingen die terugkeren. In de stad Pec plakten Albanezen gisteravond papiertjes op Servische huizen met de mededeling: 'Dit is nu een Albanees huis.'

Fusie RAI en Jaarbeurs is van de baan
DEN HAAG, 24 JUNI. De fusie tussen de Amsterdamse RAI bv en de Jaarbeurs Utrecht is definitief van de baan. Gisteren besliste minister Jorritsma (Economische Zaken) dat een fusie tussen beide beurzen de vrije concurrentie te veel zou belemmeren.

Arrestatie na moord Monfort
PARIJS, 24 JUNI. De Franse justitie heeft een verdachte en zijn vrouw aangehouden in verband met de viervoudige moord op twee Nederlandse echtparen in Monfort (Gers), Zuidwest-Frankrijk. De verdachte woont enkele kilometers van de plaats van het drama.

Miljoenentekort voor Groninger Museum
GRONINGEN, 24 JUNI. Het vijf jaar geleden geopende Groninger Museum heeft een financieel tekort van ruim 3,5 miljoen gulden door dalende bezoekcijfers, kosten door wateroverlast en bouwtechnische problemen. Dat blijkt uit een vanmorgen bekendgemaakt accountantsonderzoek. De gemeente Groningen verstrekt het museum een lening en vergoedt de waterschade.

Assad uit zich lovend over Barak
LONDEN, 24 JUNI. De Syrische president Hafez al-Assad heeft zich in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek opmerkelijk lovend geuit over de gekozen Israelische premier, Ehud Barak. Daaruit kan worden afgeleid dat Syrië het vredesoverleg met Israel nu snel wil hervatten.

Pluimveehouders vragen om hulp
ROTTERDAM, 24 JUNI. De Nederlandse pluimveehouders vragen minister Brinkhorst van Landbouw om hulp na de enorme verliezen die de sector lijdt als gevolg van de Belgische dioxineaffaire.

Berliner kiezen Simon Rattle
ROTTERDAM, 24 JUNI. De Berliner Philharmoniker hebben de Britse dirigent Sir Simon Rattle (44) gekozen als hun toekomstige chef-dirigent als opvolger van Claudio Abbado (65), die in 2002 vertrekt. Bij de geheime stemming versloeg Rattle met grote meerderheid Daniël Barenboim. Rattle trad vele malen in ons land op en was vaste gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Rechter: Vrees Noren ongegrond
AMSTERDAM, 24 JUNI. De angst van zeven Noorse energiebedrijven dat de vier Nederlandse elektriciteitsproducenten hun organisatie SEP failliet laten gaan om zo van onvoordelige Noorse contracten af te komen is ongegrond. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald. De SEP hoeft de Noorse bedrijven geen extra zekerheden te verschaffen.

NRC Webpagina's
24 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)