U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K U N S T
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
The British Monarchy - The Official Website

Hofdichter Motion debuteert met gedicht voor prinselijk huwelijk

Door onze correspondent HANS STEKETEE
LONDEN, 21 JUNI. De jurk, de kerk, de sluier, de bruid, de belofte, de kus, de kerk, de bruidegom, de koningin, de oudste zoon en de man van de koningin, haar invalide zuster en haar kettingrokende moeder - het hele land strekte zaterdag de hals voor het huwelijk tussen prins Edward, het jongste kind van de Britse koningin Elizabeth met Sophie Rhys-Jones, een gewoon meisje dat pr-werk doet.

Het huwelijk van de prinsen Charles en Andrew en dat van hun zuster Anne is mislukt. Maar met Edward en Sophie, die voortaan als graaf en gravin van Wessex door het leven gaan, moet het geluk in het Britse koningshuis alsnog zijn intree doen.

Dat late debuut viel samen met een ander. Andrew Motion, de nieuwe Britse hofdichter heeft zijn eerste officiële gedicht geschreven. Hoewel hij niets hoeft, voelde hij toch dat dit geen gelegenheid was om stil te blijven. Maar het viel niet mee, zei hij in verscheidene interviews, want bij elk woord voel je de blik van het land over je schouder. Met foto's van het paar probeerde hij zijn aanvankelijke writer's block te doorbreken. Dat lukte pas laat, toen hij zich realiseerde dat hij vooral 'zichzelf moest zijn', zei hij. De door de staat betaalde dichter schrijft niet gratis. Voor tweehonderd pond mochten kranten het op zaterdag afdrukken, een bedrag dat aan hulp in Kosovo wordt besteed. Wie naar de website van de BBC surft, kan Motion zijn eigen werk over de bruiloft in de St. George-kapel van het kasteel van Windsor horen voordragen:

Epithalamium ('Bruidsdicht')

One day, the tissue-light through stained glass falls on vacant stone, on gaping pews, on air made up of nothing more than atom storms which whiten silently, then disappear

The next, all this is charged with brimming life. A people-river floods those empty pews, and music torrents break - but then stop dead to let two human voices make their vows:

to work - so what is true today remains the truth; to hope - for privacy and what its secrets show; to trust - that all the world can offer it will give; to love - and what it has to understand to grow.

Internet: http://news2.thdo.bbc.co.uk/olmedia/370000/ audio/-372675-poem-today.ram

NRC Webpagina's
21 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina
p;  Bovenkant pagina
p;