U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
De Nationale Ombudsman


Sorgdrager trekt zich terug voor topfunctie

Door onze politieke redactie
DEN HAAG, 21 JUNI. Oud-minister Sorgdrager heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de functie van Nationale Ombudsman. Zij vindt dat de "indringende discussie" over haar persoon "afbreuk doet aan het ambt van Nationale Ombudsman", zo is vanmiddag bekend geworden. De gehele oppositie in de Tweede Kamer vond Sorgdrager ongeschikt voor de functie van Ombudsman. Zij zou als voormalig minister van Justitie niet onafhankelijk kunnen opereren. Het CDA oordeelde bovendien dat met haar benoeming het ambt van Nationale Ombudsman zou worden "gepolitiseerd". De Socialistische partij had voor morgen al een debat aangevraagd over de kandidatuur van Sorgdrager.

De Tweede Kamer zal komende donderdag naar verwachting prof.mr. R. Fernhout, hoogleraar Europees en migratierecht in Nijmegen, benoemen tot Nationale Ombudsman. Fernhout staat als nummer twee op de voordracht die een commissie uit de Tweede Kamer opstelde. De oppositie heeft tegen zijn persoon geen bezwaren.

Fractieleider De Hoop Scheffer van het CDA noemde de beslissing van Sorgdrager om zich terug te trekken vanmorgen "zeer verstandig" en "goed" voor de functie van Ombudsman. D66-fractieleider De Graaf zei de beslissing van Sorgdrager "zeer te respecteren". Maar hij verklaarde tegelijk "dat de wijze waarop met name het CDA van deze benoeming een politiek spel heeft gemaakt mij tegenstaat."

Sorgdrager was vanmorgen niet bereikbaar voor nader commentaar. In een vraaggesprek in Het Parool van zaterdag typeerde zij zichzelf als "een beladen figuur, of ik nu wil of niet". Ze noemde het verder uiterst vervelend dat "alles zo in het openbaar wordt gespeeld". Haar kandidatuur had in de Kamer alleen de steun van de drie regeringsfracties. Deze volgden overigens de aanbeveling van de vice- president van de Raad van State, de president van de Hoge Raad en de waarnemend president van de Algemene Rekenkamer.

Roelof Fernhout

Gedegen en sociaal

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 21 JUNI. Nu oud- minister van Justitie Winnie Sorgdrager zich heeft teruggetrokken uit de race voor de functie van Nationale Ombudsman is professor Roelof Fernhout (51) de meest kansrijke kandidaat. Fernhout is hoogleraar migratierecht aan de Universiteit van Nijmegen.

Als hij benoemd wordt tot Ombudsman kan zijn specialisatie van pas komen. Vorig jaar kwamen er bij de Ombudsman liefst tweeduizend klachten binnen over de afhandeling van asielaanvragen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Dat was een verdrievoudiging ten opzichte van het jaar daarvoor en een kwart van het totale aantal klachten. Fernhout promoveerde in 1990 op het proefschrift Erkenning en toelating als vluchteling in Nederland. Hij publiceerde tientallen artikelen over het vreemdelingenrecht. Naast formele (juridische) kritiek op de immigratiedienst gaf hij regelmatig blijk oog te hebben voor de 'menselijke' aspecten van het asielbeleid. Zo pleitte hij recent voor een generaal pardon voor alle witte illegalen, aangezien zij zich "kunnen beroepen op gerechtvaardigde verwachtingen".

Het sociale gevoel van Fernhout blijkt ook uit zijn inzet voor asielzoekers en mensenrechten. Hij werkte na zijn studie vier jaar voor de Stichting voor Vluchtelingenwerk. In 1982 werd hij lid van het bestuur van Amnesty International Nederland, zes jaar later werd hij voorzitter, wat hij tot 1992 bleef. Hij is bovendien sinds 1995 voorzitter van de Stichting Rechtsbijstand Asiel Noord-Oost Nederland, een organisatie die asielzoekers juridische bijstand verleend. Hij zit in verschillende besturen en commissies die zich bezighouden met mensenrechten.

"Fernhout is een gedegen persoon met afgewogen meningen", volgens H. Winter, docent bestuursrecht en secretaris van VluchtelingenWerk Nederland. "Hij is absoluut niet controversieel, maar dat hoort ook bij de functie van Ombudsman. "

In zijn oorspronkelijke vakgebied (staats- en bestuursrecht) staat Fernhout goed aangeschreven. Met twee collega's schreef hij in 1978 het handboek Bestuursrecht in de sociale rechtstaat. Na enkele herdrukken en herziene edities is het handboek uitgegroeid tot een van de standaardwerken.

NRC Webpagina's
21 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
WNF - Investeerin de natuur
Playboy - Alles wat mannen boeit
Centraal Beheer - Vraag vrijblijven een offerte aan

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)