U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
ClickWork
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Belgische overheid over dioxine


Importverbod op alle vee, vlees en zuivel uit België

Door onze redacteuren
BRUSSEL, 4 JUNI. De Nederlandse regering heeft vanochtend de grenzen gesloten voor alle vee, vlees en zuivel uit België. De Verenigde Staten hebben de grenzen gesloten voor kippen en varkens uit de Europese Unie in verband met de Belgische dioxinenbesmetting. Het zou volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Landbouw gaan om een tijdelijke importverbod. Een van de sporen in het onderzoek naar de herkomst van het met dioxinen verontreinigde vet leidt naar Nederland. Twee bedrijven in de omgeving van Utrecht blijken tachtig ton 'risicomateriaal' - afgewerkte olie en gerecycled vet - geleverd te hebben aan de verdachte Belgische vetsmelter Verkest, juist in de periode dat daar het vet gemengd is waarin later dioxinen zijn gevonden. Uit onderzoek van justitie in België is gebleken dat Verkest in het Oost-Vlaamse Grammene in januari twintig ton risicomateriaal uit België en tachtig ton uit Nederland heeft betrokken.

In België is een algemeen transport- en slachtverbod afgekondigd voor pluimvee, runderen en varkens. De maatregel, die tot maandag geldt, komt na de ontdekking van een tiende veevoederfabrikant die mogelijk met dioxinen besmet vet heeft gebruikt. De rijkswacht bewaakt de slachterijen.

De Europese Commissie overweegt de maatregelen die eerder deze week zijn genomen voor kip en kipproducten uit te breiden naar rundvlees en varkens. Premier Dehaene is vanochtend onverwacht naar Brussel teruggekeerd van de Europese top in Keulen.

In Den Haag hebben vanmorgen minister Borst (Volksgezondheid) en staatssecretaris Faber (Landbouw) maatregelen afgekondigd om te voorkomen dat Belgische varkens, runderen, schapen en geiten die mogelijk besmet zijn met dioxinen, in Nederland worden geslacht. Volgens de bewindslieden worden de berichten uit België "steeds verwarrender, maar ook steeds verontrustender".

In de Tweede Kamer en in de landbouwsector is veel kritiek op de wijze waarop Faber de dioxinenaffaire heeft aangepakt. Het ministerie zegt pas volgende week met informatie te willen komen.

Nederlandse supermarkten hebben gisteren 43 producten uit de schappen gehaald, waarvan de toeleveranciers niet konden garanderen dat er geen dioxinen in zaten.

Veertig kipproducten uit schap supermarkten


Poeliers zijn blijven zitten met hun kipfilet, de supermarkten hebben een veertigtal producten uit de schappen gehaald. Ook heeft het Belgische dioxinen-schandaal het imago van kipproducten aangetast.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 4 JUNI. Nederlandse supermarkten hebben gisteren 43 producten uit de schappen gehaald in verband met het Belgische dioxinen-schandaal. Dat zegt de supermarktorganisatie CBL. Toeleveranciers konden niet garanderen dat ingrediënten als kippenvlees en eieren vrij zijn van dioxinen. Vorige week werd bekend dat er in België dioxinen is aangetroffen in kippen en eieren. Gisteren werd duidelijk dat ook varkens en runderen het verontreinigde voer hebben gekregen.

Levensmiddelenproducent Unilever besloot gisteren om een aantal snacks van dochterbedrijf Mora uit de winkels te halen. Het gaat daarbij om kipburgers, kaassoufflés en viandellen (een soort frikadellen). Albert Heijn had al eerder op de dag om marshmallows en een dozijn snacks van Mora uit de schappen te halen. Voor de zekerheid heeft Albert Heijn ook frikadellen van eigen merk verwijderd, omdat die door Mora worden geproduceerd.

Laurus, moederconcern van onder andere Super de Boer, Edah en Konmar, heeft onder meer de Chinese eiermie uit de winkels gehaald. Groothandel Sligro heeft als voorzorg behalve de bovengenoemde producten ook de Servis-salades en de kipsnacks voor horecagebruik tijdelijk uit de handel genomen.

Jos Rameker, voorzitter van de werkgeversvereniging voor de pluimvee- industrie, Nepluvi, verwacht dat de dioxinenvergiftiging het imago van kipproducten geen goed zal doen. Hoewel er met Nederlandse kippen niets aan de hand is, bleven Rameker veel poeliers deze week met hun kipfilet zitten. De kosten van een imagobeschadiging zijn volgens hem moeilijk in te schatten en nog moeilijker te verhalen.

De landbouworganisatie LTO-Nederland verwacht dat de gevolgen voor de kipverkoop zullen meevallen. Na de varkenspest liet de terugloop in de omzet van varkensvlees slechts een kleine dip zien. Gedurende ongeveer twee maanden lag de verkoop 8 procent lager dan normaal. Maar de consument is grillig, zegt een woordvoerder. Zo daalde na de gekkekoeienziekte de rundvleesomzet met 10 procent. In Nederland veerde de handel snel weer op, in Duitsland niet.

De Nederlandse vleesexport lijdt waarschijnlijk amper onder het Amerikaanse besluit de grenzen te sluiten voor het Europese kippen- en varkensvlees. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren meldt dat de export van deze producten naar de Verenigde Staten zeer beperkt is.

De export van varkensvlees naar de VS was al onmogelijk. De VS weren Nederlandse varkens sinds de varkenspest van 1997. Voordien was deze handel ook al bescheiden. In 1996 ging het om 600.000 gulden. De export van Nederlands pluimvee naar de VS bedraagt slechts enkele tienduizenden guldens. In 1997 was dat 96.000 gulden.

NRC Webpagina's
4 JUNI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Alle bedrijven met plattegrond
Playboy - Alles wat mannen boeit
PCM Jaarverslagenservice

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)