U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A

NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Bod Olivetti op Telecom is geslaagd
Olivetti is geslaagd in zijn overnamepoging van het vijf keer zo grote Telecom Italia. Ruim 51 procent van de aandeelhouders van Telecom Italia is ingegaan op het openbare bod dat is uitgebracht door Olivetti. Dat krijgt daardoor de controle over Telecom Italia.

De Turkse VARA
Riza Seref, zelf van Turkse afkomst, heeft zijn baan bij de VARA opgezegd om een publieke omroep voor Turken op te zetten: TNRT (Turks Nederlandse Radio Televisie). "Als de Nederlandse overheid niets doet, moeten wij dat maar op ons nemen."

Vrijspraak voor provider XS4ALL
De arrondissementsrechtbank in Amsterdam heeft Internetaanbieder XS4ALL gisteren ontslagen van alle rechtsvervolging voor het weigeren van een Internettap in november 1997. Tegen de provider was 5.000 gulden boete geëist wegens het weigeren om gegevens over het internetgedrag van een verdachte door te geven aan justitie. Een dergelijke Internettap was toen nog niet wettelijk geregeld.
Zie ook: Justitie wil Internettap (27 april 1999)

Omzet IT-branche schiet omhoog
De omzetten in de IT-branche blijven fors groeien. Vorig jaar boekten de 25 grootste bedrijven een gezamelijke omzet van 19,5 miljard gulden. Dat is een sprong van ruim 21 procent vergeleken met 1997. De grootste omzetgroei werd geboekt in de dienstverlening. Veel bedrijven worstelen met het millenniumprobleem en de omschakeling naar de euro. Bovendien zijn in Nederland veel pc's afgezet. Onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) wijt dit aan het fiscale voordeel dat werknemers krijgen bij aankoop van een computer. De belangrijkste trends in de IT-branche zijn de groei van het internet en e-commerce. Veel bedrijven zetten volgens IDC hoog in op de commerciële kansen van het internet. De 25 grootste IT-ondernemingen in Nederland haalden het afgelopen jaar 52 procent van hun omzet uit dienstverlening. De hardware was goed voor 41 procent en de overige 7 procent kwam uit software. (ANP)

Anderhalve ton boete geëist tegen Arcade
De Nederlandse consument betaalt teveel voor zijn geluids-cd's. Dit stelde de Utrechtse officier van justitie gisteren in een strafzaak tegen platenmaatschappij Arcade. Officier mr. R. Terpstra eiste wegens twee overtredingen op de Wet Economische Mededinging in 1995 en 1996 150.000 gulden boete tegen het Bussumse Arcade. Mr. Terpstra betoogde dat Arcade met haar dominante marktpositie bij de detaillisten vaste hoge verkoopprijzen afdwingt. De consument betaalt zo een inefficiënt distri butienetwerk, nieuwe vormen van detailhandel worden gedwarsboomd en de platenmaatschappijen kunnen op een relatief rustige thuismarkt handelen, meent Terpstra. De officier citeerde een bron uit het Arcade-concern die stelde dat de prijs voor een cd in Duitsland door de felle concurrentie veel lager ligt dan in Nederland. (ANP)

Star Wars-film breekt record
De nieuwe Star Wars-film The Phantom Menace heeft op zijn eerste dag in bijna 3000 Amerikaanse bioscopen ruim 57 miljoen gulden opgebracht. Dat is het hoogste bedrag in de Amerikaanse filmgeschiedenis, zegt distributeur 20th Century Fox. Jurassic Park was in 1997 goed voor ruim 52 miljoen gulden tijdens de eerste dag. De Star Wars-film ging woensdag één minuut na middernacht Amerikaanse tijd in première. Fans stonden soms uren in de rij voor een kaartje. De ruim 230 miljoen gulden kostende productie kreeg nogal wisselende recensies. (ANP)


BBC correspondente Jacky Rowland bericht vanuit de Kosovaarse hoofdstad Pristina over de oorlog in Joegoslavië. Na het begin van de NAVO- acties is ze het land uitgezet, maar begin deze week nodigde het Joegoslavische leger haar uit terug te keren. Rowland is nu een van de weinige journalisten die toestemming hebben zich in Kosovo op te houden. Via de website van de BBC kunnen belangstellenden maandagochtend om 10.30 uur (Nederlandse tijd) met haar praten. Vragen die Rowland tijdens de chatsessie live zal beantwoorden, kunnen nu al ingezonden worden.
(www.bbc.co.uk)


"Hoeveel bier mag ik mee? Waar moet mijn camper staan?" De website van Pinkpop biedt meer dan alleen het programma. Het digitale team van de VPRO is al sinds donderdag op het terrein van het muziekfestival in Landgraaf aanwezig om ervoor te zorgen dat de webcasting van de optredens vlekkeloos verloopt. Op de fraai vormgegeven Pinkpop-site worden op drie verschillende kanalen muziek, interviews en reportages uitgezonden in RealAudio en RealVideo.
(www.pinkpop.nl)

NRC Webpagina's
22 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)