U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

T V   V O O R A F:
Haags geklungel
De makers van de voortreffelijke dramaserie Retour Den Haag, geÏnspireerd op het gelijknamige boek van Ed van Thijn, moeten dezer dagen met stijgende wanhoop het nieuws gevolgd hebben. De kans dat een politiek tv-drama door de actualiteit wordt overschaduwd, is in Nederland uitermate klein. De koddige situatie in de zomer, als wegens de vakanties een paar ministers het land besturen, zou normaliter de rest van het jaar kunnen worden gecontinueerd. Er gebeurt toch niks en als er iets gebeurt, regelen de ambtenaren het wel die toch precies weten wat de ministers niet willen weten. "Dit is nog niet mijn team, dit is het verkeerde loket en dit is niet mijn wijk." De Bijlmer-enquête bracht dit nog eens haarfijn aan het licht. Vandaar dat Kok en zijn vriendjes de enquêtecommissie al afschoten voordat het debat over hun bevindingen begonnen was.


F I L M   V O O R A F :


Het testament van een voyeur
Zelden wordt een film zo gedragen door klank, beeld, atmosfeer en suggestie als Death in Venice (Morte a Venezia, 1971) van Luchino Visconti. Meteen al de openingsbeelden zijn onvergetelijk: op klanken van de symfonieën van Gustav Mahler vaart traag, gefilmd in de vroege ochtend van vier uur, een traghetto over het rimpelloze water van de lagune van Venetië. Het is 1911. De zwijgende man aan boord, uitkijkend over de door nevels verzachte weidsheid, is de componist Gustav von Aschenbach. De kortgeleden overleden Britse acteur Dirk Bogarde vertolkt deze rol in een film waarin, ogenschijnlijk, 'niets' gebeurt. Toch is Death in Venice een van de emotionerendste en ontroerendste films.


F I L M   V O O R A F :


De gênante wereld der popsterren
Eén van de mooiste scènes uit This Is Spinal Tap is als de leden van de groep Spinal Tap in Memphis bij het graf van Elvis Presley staan. Ze zingen uit respect Heartbreak Hotel, wat eventjes duurt omdat gitarist Nigel er een mooie tweede stem bij wil doen, wat pas lukt na een keer of vijf proberen. " Dit is volkomen deprimerend", zegt zanger David. Nigel: "It really puts perspective on things, though, doesn't it?" David: "Too much, there's too much fucking perspective now."


R A D I O   V O O R A F :


Uit de hand gelopen picknick
Pinkpop is al dertig jaar berucht om zijn modderpoelen, hyperactieve muzikanten en rondvliegende bierblikjes. Ondertussen is Pinkpop uitgegroeid tot het langstlopende popfestival in Nederland. Dit Pinksterweekend treden onder andere Red Snapper, Robbie Williams, Underworld, Ilse De Lange en Alanis Morissette op.


R A D I O   V O O R A F :


Een dame op de radio
De presentatrice van het radioprogramma drinkt tussen twee plaatjes door een glaasje water. Ze haalt een hand door haar haren en trekt haar T-shirt strak. Quasi- geïnteresseerd bestudeert ze volgetikte A4'tjes, pleegt telefoontjes. Ze doet alsof niemand haar kan zien, met uitzondering van haar producer, een redactrice en de gasten die af en toe aanschuiven. Maar het tegendeel is waar. Per week wordt ze begluurd door 300.000 Belgen. In de radiostudio staat sinds drie weken een vaste camera. Twee uur lang legt die elke beweging van Leen Demaré en haar gasten vast. Niet bij wijze van proef, maar elke werkdag. Zet de televisie maar aan, de VRT (voorheen België 1), van 10 tot 12 's ochtends. Radio op tv.


NRC Webpagina's
22 MEI 1999


Videoclip


E-mail uit New York

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)