U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Radio B92 tijdelijk terug op het Web

MARIE-JOSÉ KLAVER

De onafhankelijke Belgradose radiozender B92, door Milosevic uit de ether verbannen, zendt tot middernacht via Internet uit. Met de eenmalige uitzending wordt het tienjarige bestaan van de zender gevierd.

Vanuit een studio in Wenen in Oostenrijk en een computersysteem in Amsterdam wordt 24 uur muziek uitgezonden door DJ's van B92 en individuele radiokunstenaars. De actie wordt georganiseerd door NetAid en Help B92, een supportgroep voor de onafhankelijke media op de Balkan. ,,The NetAid action announces a new, self-conscious, interactive age. In this event, the musicians will contribute the most precious value of all - creativity - the ultimate denial of destruction'', aldus een persbericht. ,,Als de realiteit ons in de steek laat, wijken we uit naar het virtuele. Maar de pijn is echt en blijft bij ons'', zegt de redactie van B92 in een verklaring op de website.

De uitzending is ook bedoeld als een solidariteitsactie voor onafhankelijke journalisten uit Joegoslavië.

Via een chatkanaal kunnen Internetgebruikers van over de hele wereld praten met medewerkers van B92 en organisatoren van de solidariteitsactie.

Radio B92 werd tien jaar geleden in Belgrado opgericht als een onafhankelijk radiostation. Nadat de zender in 1996 tijdelijk door de Servische autoriteiten werd verboden, nam de redactie haar toevlucht tot Internet. Via een verbinding van de Nederlandse provider XS4ALL werden de nieuwsuitzendingen via RealAudio voortgezet. Later maakten ook verboden media en opgedoekte media uit Servië van de website van B92 gebruik om nieuwsbulletins uit te zenden.

Een paar uur voor het begin van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië werd de zender door Milosevic uit de lucht gehaald. Enkele dagen daarna probeerde de Joegoslavische regering de redactie te dwingen regimegetrouwe uitzendingen te maken. Alle redacteuren weigerden dit en namen op 11 april jl. collectief ontslag. De meesten van hen zijn gevlucht, sommigen vervullen hun militaire dienstplicht. De website van B92 (www.b92.net) is nu een verzamelplaats voor links naar andere nieuwsbronnen over Joegoslavië op Internet.

Free B92 (www.freeb92.net)

Zie ook Dossier Kosovo - Internet

NRC Webpagina's
15 MEI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)