U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

GroenLinks: huis anders belasten
DEN HAAG, 7 MEI. De aftrek van hypotheekrente en het huurwaardeforfait dienen te worden afgeschaft. In plaats daarvan moeten woningbezitters dertig procent van de door hen betaalde hypotheekrente terugkrijgen. Deze voorstellen werden gisteren door de Tweede-Kamerfractie van GroenLinks gepresenteerd. GroenLinks vindt het huidige renteaftreksysteem niet effectief en niet rechtvaardig, omdat huizenbezitters die in een hoog belastingtarief vallen meer renteaftrek krijgen dan mensen met lage inkomens. Dat stimuleert volgens financieel woordvoerder Vendrik bovendien het gebruik van de hypotheekrenteaftrek voor de aanschaf van andere zaken dan een huis en drijft de huizenprijzen op.

Labour op winst bij verkiezing
GLASGOW, 7 MEI. Labour, de partij van de Britse premier Blair, krijgt de meeste zetels in de nieuwe volksvertegenwoordigingen van Schotland en Wales, waarvoor gisteren verkiezingen zijn gehouden. Dat blijkt uit voorlopige cijfers; de zetelverdeling is pas vanmiddag voltooid. In Schotland, dat na driehonderd jaar opnieuw een eigen parlement heeft, haalt Labour ten minste 56 van de 129 zetels, maar geen absolute meerderheid. De partij zal daarom een coalitie moeten sluiten, zo goed als zeker met de Liberal Democrats (zeventien zetels). De Scottish National Party (SNP), die streeft naar een onafhankelijk Schotland, wordt met zeker 36 zetels de tweede partij, maar deed het slechter dan verwacht.

Nog meer voetbal op tv
ROTTERDAM, 7 MEI. De televisiekijker wordt volgend seizoen nog meer overladen met Europa-Cupvoetbal dan al het geval was. In het najaar zal de NOS in 13 weken 22 avonden rechtstreeks Europa-Cupvoetbal op de buis brengen. Dit is het gevolg van de uitbreiding van de Champions League. Het prestigieuze toernooi van de UEFA start na een reeks voorronden op dinsdag 14 september met 32 in plaats van 16 teams. Er volgen twee fasen van competities met poules van vier teams.

Douane Schiphol vindt 700 kilo cocaïne
AMSTERDAM, 7 MEI. De douane op Schiphol heeft afgelopen maandag ruim 700 kilo cocaïne aangetroffen in dozen met groente en fruit. Het is de grootste vangst die de douane ooit op Schiphol heeft verricht. De straatwaarde van de vangst bedraagt ongeveer zeventig miljoen gulden. De 144 dozen groente en fruit waarin de partij cocaïne zat verstopt was afkomstig uit Suriname.

Akkoord over joodse verzekeringen
LONDEN, 7 MEI. Een aantal Europese verzekeringsmaatschappijen heeft er gisteren in toegestemd vóór de Tweede Wereldoorlog afgesloten levensverzekeringspolissen van slachtoffers van de Holocaust uit te keren. De overeenkomst werd bereikt in Londen tijdens onderhandelingen tussen de maatschappijen en joodse organisaties.

Celstraffen na Feyenoordrellen
ROTTERDAM, 7 MEI. De politierechter in Rotterdam heeft gisteren celstraffen tot tien weken opgelegd aan zestien mannen (van 16 tot 33 jaar). Zij waren zondag 25 april betrokken bij de rellen na het kampioensfeest van voetbalclub Feyenoord in de Rotterdamse binnenstad. Na bestudering van videobeelden van de ongeregeldheden zijn de afgelopen dagen acht nieuwe aanhoudingen verricht.

China trekt concessies in
PEKING, 7 MEI. De Chinese regering heeft onder grote binnenlandse politieke druk concessies voor toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) ingetrokken, zo heeft Europees commissaris sir Leon Brittan na gesprekken in Peking gezegd.

Geen verbod op tv in rechtszalen
DEN HAAG, 7 MEI. Er komt geen verbod op televisiecamera's in rechtszalen. Minister Korthals (Justitie) vindt dat een dergelijk verbod te veel botst met het belang van openbaarheid. Hij stelt dat rechters per geval moeten kunnen beslissen of zij camera's toelaten bij rechtszaken.

Nieuw museum in Gent open
GENT, 7 MEI. In Gent gaat morgen het nieuwe Stedelijk Museum voor Actuele Kunst open. Het herbergt de internationale collectie eigentijdse kunst die directeur Jan Hoet in 25 jaar heeft opgebouwd.


NRC Webpagina's
7 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)