U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Voorjaarsnota

Uit de Voorjaarsnota

Wagenpark beïnvloedt schatkist

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 4 MEI. Het fors uitgedijde wagenpark in Nederland bezorgt de Nederlandse schatkist meevallers en tegenvallers. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota, die het kabinet gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De autoverkopen hebben vorig jaar dankzij de aanhoudende groei van de economie alle records gebroken, waardoor het wagenpark enorm is uitgebreid. De verkochte auto's zijn gemiddeld duurder dan voorheen, rijden meer op diesel en zijn ook zwaarder door onder meer de populaire zware balken en luchtkoeling. Het levert minister Zalm (Financiën) dit jaar een half miljard gulden meer op aan wegenbelasting dan was geraamd.

Het feest in de showrooms is echter over blijkt uit cijfers van de autobrance-organisatie RAI, die ervan uitgaat dat dit jaar 6 procent minder auto's verkocht zullen worden. Op grond daarvan gaat het kabinet uit van een daling van de bijzondere verbruiksbelasting, die betaald moet worden bij de aanschaf van een nieuwe auto of motor. De raming voor deze belasting is verlaagd met een half miljard gulden in vergelijking met 1998, waarvan het grootste deel overigens al was voorzien in de begroting voor dit jaar.

De door het Centraal Planbureau (CPB) voorziene afkoeling van de economie is verantwoordelijk voor de belastingtegenvaller van in totaal 600 miljoen gulden. Het is de eerste tegenvaller voor de zes jaar lang met belastingmeevallers verwende Zalm. Het bedrag van 600 miljoen gulden is een optelsom van tegenvallers, die worden voorzien bij onder meer de inkomstenbelasting (1,5 miljard) en de vennootschapsbelasting (900 miljoen), en meevallers zoals met de wegenbelasting maar ook met de overdrachtsbelasting (0,5 miljard) die is toegenomen met de hausse op de huizenmarkt.

De belastingtegenvaller wordt volgens het Regeerakkoord opgevangen door het laten oplopen van het tekort, dat nu uitkomt op 1,7 procent van net bbp in plaats van de eerder voorzien 1,3 procent. Voor de tegenvallers met de uitgaven voor de wateroverlast (1 miljard) en de asielzoekers (1,2 miljard) is een bezuinigingspakket afgesproken. De omvang van de tegenvaller met de inflatie wordt deze zomer vastgesteld, als het CPN met nieuwe cijfers is gekomen.Naast de tegenvallers zijn er ook meevallers met de afdracht aan de EU (500 miljoen) en de lage rente (437 miljoen gulden). De lagere uitgaven voor de AOW en de bijstand levert 400 miljoen op.

NOTA via www.nrc.nl

NRC Webpagina's
4 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Passie/werk
Is innovatie noodzakelijk - Syntens
Nieuws Tribune, nu 15 gulden

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)