U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   B I N N E N L A N D
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Comité 4 en 5 mei

Dwingt Kosovo tot een sobere bevrijdingsdag?


Het nationaal comité 4 en 5 mei vindt dat de bevrijdingsdag, morgen, soberder moet worden gevierd omdat het oorlog is in Kosovo.

Door een onzer redacteuren

AMSTERDAM, 4 MEI. Geen musical op de Amstel, maar het requiem van Mozart. Geen dansgroep op het Centraal Station van Utrecht. Geen vuurwerk na afloop van het bevrijdingsfestival op de Dam. Het nationaal comité 4 en 5 mei heeft 'accentverschuivingen' afgekondigd voor de viering van de bevrijdingsdag op 5 mei. Op de verschillende festivals zal een minuut stilte in acht worden genomen om stil te staan bij de oorlog in Kosovo. Is uitbundig feestvieren gepast terwijl er in Europa oorlog wordt gevoerd?

Maarten 't Hart, schrijver: "We moeten het niet vieren. Nooit wat mij betreft en zeker nu niet. Hoe kan je feestvieren als er twee uur vliegen verderop aan de lopende band mensen worden vermoord? Ik vind vieringen sowieso verschrikkelijk. Maar bovenal heb ik de indruk dat door zo'n vrije dag met estafettemuziek van Assen tot Maastricht mensen de reden van zo'n viering nooit bijblijft. Laat staan dat ze zich realiseren wat vrijheid is. Dat moet je mensen het hele jaar door vertellen. En daar moeten ze over lezen."

Nine Nooter, directeur nationaal comité 4 en 5 mei:"Volgens ons is het juist belangrijk om jongeren nu bij de bevrijdingsdag en de oorlog in Kosovo te betrekken en ze bewust te maken van het belang van vrijheid. Wij moeten de bevrijdingsdag dus wel vieren, het is naast koninginnedag de enige gezamelijke viering in Nederland. Maar we moeten ook proberen inhoud aan de dag te geven. Dat vrijheid iets is waar je altijd aan moet werken. Dat is nu actueler dan ooit."

Theo van Gogh, presentator:"Soberheid in acht nemen omwille van Kosovo is van een hypocrisie waar ik stijl van achterover sla. Nationaal vertoon van de beste leerling in de klas. Laat iedereen vooral zijn feestje vieren, als ik maar niet mee hoef te doen. En zeker niet voor Kosovo."

Ies Cohen, voorzitter van de Federatie Nederlandse Zionisten:"Tachtig procent van de joden zijn nooit bevrijd, dus voor velen is het niet zo'n feest. En nu, met Kosovo. Dat roept natuurlijk herinneringen op aan de Tweede Wereldoorlog, al is Kosovo niet Auschwitz. Toch moeten we stilstaan bij wat er op de Balkan gebeurt. Daar moet op bevrijdingsdag aandacht aan worden geschonken."

Johan Lorjé (82), voorzitter van het comité Nooit Meer, Nie Wieder: " Vier mei herdenken we, ook met de Duitsers hier over de grens met Enschede, en vijf mei vieren we. We tonen onder meer respect voor de Amerikanen. Maar nu respecteren we ze geenszins in hun Navo-activiteiten. We zijn tegen de Navo-acties. Want wapens kun je nooit inzetten in dienst van de vrede."

Sadik Yemni, Turks schrijver van Nederlandstalige thrillers: ",Natuurlijk moet bevrijdingsdag morgen gevierd worden. Met uitbundige bevrijdingspop alsjeblieft. Dit is de eeuw van de etnische zuiveringen. Bevrijdingsdag maakt duidelijk dat er ook een einde kan komen aan etnische zuiveringen als de internationale gemeenschap met een overdacht plan ingrijpt."

N. van der Sprong, organisator bevrijdingsfestival Overijssel:"Soberheid past niet op bevrijdingsdag. We kunnen vrijheid alleen maar uitbundig vieren, met volle kracht vooruit. Als je wilt laten zien hoe kwestbaar vrijheid is moet je ondanks Kosovo de rug rechten en er volop tegenaan."

Herman van Veen, cabaretier:"Je moet de bevrijding niet vieren, maar herdenken. Soberheid is op zijn plaats. Het gaat volgens mij om bewustzijn. Het lijkt allemaal net een computerspel, het staat ver van mensen af. Daarom kunnen we 5 mei gebruiken om te herdenken en bewuster te worden van wat er gebeurt."

NRC Webpagina's
4 MEI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Passie/werk
Is innovatie noodzakelijk - Syntens
Nieuws Tribune, nu 15 gulden

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)