U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Publiceren gerucht 'niet onrechtmatig'

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 4 MEI. Journalist Maria Henneman heeft een rechtszaak tegen weekblad HP/De Tijd verloren. De rechtbank in Amsterdam vond een verhaal waarin werd gesuggereerd dat de voormalig Journaal-verslaggeefster een affaire zou hebben gehad met ex-premier Lubbers niet onrechtmatig.

Het weekblad publiceerde begin vorig jaar een verhaal onder de kop 'De Haagse code' dat ging over het wel of niet openbaar maken van buitenechtelijke escapades van politici. Daarin werd John Jansen van Galen, oud-hoofdredacteur van HP/De Tijd, opgevoerd. Hij zei: "Dat hij (Lubbers) iets had met NOS-verslaggeefster Maria Henneman, dat wist toch iedereen".

Maria Henneman, inmiddels eindredacteur van Netwerk, stuurde een ingezonden brief die door HP/De Tijd werd geplaatst. Ook eiste ze een rectificatie en een schadevergoeding. De rechter wees de eisen af. Henneman moet de proceskosten betalen.

De rechtbank is van oordeel dat door de toevoeging van de woorden 'dat wist toch iedereen' door het weekblad aannemelijk is gemaakt dat het om een gerucht ging en niet om een vaststaand feit waarvoor bewijzen voorhanden waren. Ook zou het gerucht volgens de rechtbank destijds in brede kring bekend zijn geweest.

Als Henneman al schade zou zijn toegebracht, zou HP/De Tijd deze volgens de rechtbank voldoende ongedaan zijn gemaakt door het plaatsen van de ingezonden brief van de verslaggeefster.

Het familieblad Weekend moest vorig jaar na een kort geding wel een artikel over de vermeende romance rectificeren.

NRC Webpagina's
4 MEI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)