U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
FNV

CNV



Banken en bonden eindelijk akkoord over nieuwe CAO

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 24 APRIL.Bonden en werkgevers hebben gistermiddag na een half jaar touwtrekken en dreigementen met acties alsnog een akkoord bereikt over de CAO voor het bankpersoneel. De 120.000 werknemers kunnen de komende zeventien maanden rekenen op een loonsverhoging van in totaal 4,5 procent. De twee grootste bonden, FNV Bondgenoten en De Unie, leggen het akkoord neutraal voor aan de leden.

De bonden eisten tot gistermiddag 4,5 procent over twaalf maanden terwijl de bankwerkgevers 3,5 procent over vijftien maanden hadden geboden. Zowel FNV-onderhandelaar D. van Huizen als collega E. van de Rijdt van De Unie zeiden niet ,,laaiend enthousiast'' te zijn. De positie van de bonden werd er niet steviger op toen hun gemeenschappelijke front vorige maand spleet. De Unie, de CNV Dienstenbond en de kleine BBV verwezen het vorige eindbod van de bankwerkgevers direct naar de prullenbak. Maar tot hun woede legde FNV Bondgenoten het wel voor aan haar leden. Die wezen dat eindbod vervolgens ook af maar daarmee werd de tweespalt in vakbondsland niet direct beëindigd. Vorige week vrijdag zei de FNV weldra met de banken afzonderlijk te gaan onderhandelen. De overige drie zouden de komende week hetzelfde gaan doen. Maar door het vernieuwde eindbod dat de werkgevers gisteren aan alle vier bonden deden kwam het daar niet van. Hoewel de bonden gisteren weer samen akkoord gingen met het laatste bod van de banken bleek het conflict nog niet geheel verteerd.

,,Doordat de FNV niet gezamenlijk met de andere bonden optrok, zijn we onderling in een loopgravenoorlog terecht gekomen'', aldus Erna van de Rijdt van CNV. ,,Als dat niet was gebeurd, hadden we wellicht eerder een akkoord of een beter akkoord bereikt.''

NRC Webpagina's
24 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Is innovatie noodzakelijk - Syntens

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)