U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Pensioendesk - Doe de Pensioencheck
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Dossier Technolease


Brussel keurt technolease Philips goed

Door een onzer redacteuren
BRUSSEL, 21 APRIL. De Europese Commissie heeft op voorstel vancommissaris Van Miert (mededinging) haar goedkeuring verleend aan detechnolease-constructie, waarmee Philips zomer 1993 uit definanciële zorgen werd gehaald.

Van Miert deed ruim twee jaar onderzoek naar de constructie, waarbijPhilips mogelijk illegale staatssteun zou hebben gekregen. Dankzij deconstructie kon Philips in 1993 technische kennis voor 2,8 miljardgulden aan de Rabobank verkopen en weer terugleasen. Het bedrijfontving hiervoor van de bank een directe betaling van 600 miljoengulden. De Rabobank kreeg na druk op de politiek toestemming deaankoopsom van 2,8 miljard gulden over tien jaar van haar winst af tetrekken. De Algemene Rekenkamer oordeelde in 1996 kritisch over de constructie. De Rekenkamer meende dat er sprake was van staatssteun. DeRekenkamer baseerde zich op interne berekeningen van Financiën,waarin tegenvallers van honderden miljoenen werden voorspeld. Nadat VanMiert begin 1997 van dit oordeel vernam, begon hij een eigen onderzoek.Hij zei dat de Nederlandse staat ,,illegaal'' had gehandeld door deconstructie niet aan te melden in Brussel voor een toets op de Europesestaatssteunregels.

Van dit oordeel neemt Van Miert nu nadrukkelijk afstand. In heteindrapport van zijn onderzoekers wordt uiteengezet dat de technoleaseniet exclusief voor Philips openstond, zodat van discriminatie geensprake was. Andere bedrijven wisten al sinds 1987 vaneenzelfde constructie gebruik te maken, aldus de onderzoekers.

Ook zetten de onderzoekers uiteen dat de staat geen belastinginkomstenheeft gederfd door de Philips-technolease. Voorgerekend wordt datPhilips mede dankzij de constructie vanaf 1993 hogere winsten kon halen,waardoor de belastingafdrachten van het elektronicaconcern veel ruimeruitpakten dan verondersteld. Hierdoor wordt het fiscale voordeel van deRabobank (eerder geprognosticeerd op ruim 1 miljard over tien jaar)gecompenseerd door meevallende belastingbetalingen van Philips. Effectis dat de staat over tien jaar 68 miljoen gulden meer belasting zalontvangen dan de overheid zou hebben gekregen als de constructie nietwas toegepast, aldus de onderzoekers van Van Miert.

Met dit resultaat volgt Van Miert de redenering die de ministers Zalm(Financien) en Wijers (Economische Zaken) in de vorige kabinetsperiodeal hanteerden om de Rekenkamer te bekritiseren. Beide bewindsliedenhebben altijd volgehouden dat van staatssteun geen sprake was en dat deoverheid op termijn voordeel zou hebben van de constructie. De TweedeKamer nam dit oordeel al in 1997 over.

NRC Webpagina's
21 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's ©NRC HANDELSBLAD(web@nrc.nl)