U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
QPF klik hier en profiteer
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Justitie

Brief aan de Tweede Kamer. Nieuwe MDW-projecten
Brief van minister Jorritsma van Economische Zaken en minister Korthals van Justitie aan de Tweede Kamer over de tweede operatie Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit (MDW).



Dwang bij regeling bankroet

Door onze redacteuren
DEN HAAG, 14 APRIL. Rechters zullen in de toekomst schuldeisers van failliete ondernemers dwingen akkoord te gaan met een regeling om de schulden af te lossen.

Zo zouden ondernemers de kans krijgen na maximaal drie jaar faillissement met een schone lei te beginnen. Justitie wil een aantal rechters speciaal met de faillissementen belasten om 'tegenstand' te kunnen bieden aan de eveneens gespecialiseerde curatoren.

Dit is een van de nog niet naar buiten gebrachte plannen van minister Korthals (Justitie) om de faillissementswet te moderniseren. Het juridisch afdwingen van een akkoord zal identiek zijn aan de vorig jaar ingestelde Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, die het voor particulieren en eenmanszaken mogelijk maakt maximaal drie jaar na een faillissement één keer een volledig nieuwe start te kunnen maken. Korthals heeft in het kader van de marktwerkingsplannen van het kabinet een werkgroep ingesteld die de consequenties van zijn plannen moet onderzoeken.

Het onderzoek is een van de eerste van de zogenoemde MDW-projecten (Marktwerking, Deregulering en Wetgevingskwaliteit), waarbij het kabinet marktwerking tracht te bevorderen door wettelijke belemmeringen weg te nemen. In de ogen van Korthals voldoet de huidige faillissementswet niet langer. Zo kan nu nog een minderheid van schuldeisers op onredelijke gronden een faillissement afdwingen. Ook de periode die aan het faillissement vooraf gaat, de surseance van betaling, heeft momenteel niet het gewenste effect. Omdat 95 procent van de bedrijven die surseance van betaling aanvragen uiteindelijk ook failliet gaat, fungeert de surseance eerder als een voorportaal van het faillissement dan dat het een periode is waarin het faillissement nog kan worden afgewend. Justitie wil het percentage van 95 met de nieuwe wet naar beneden brengen. De vereniging van solventierecht-advocaten Insolad vindt de voorgestelde wijzigingen nog niet ver genoeg gaan. ,,Er wordt geprobeerd de balans tussen de belangen van de verschillende partijen te bewaren, maar daarmee los je de problemen van de onheldere wet niet op'', meent Insolad-voorzitter De Ranitz. Bij MKB-Nederland denken ze juist precies het tegenovergestelde. ,,De balans tussen belangen moet gewaarborgd blijven om te voorkomen dat het commerciële verkeer verandert'', aldus beleidsmedewerker A. Blok. Ook de Nederlandse vereniging van banken stemt in ,,grote lijnen'' in met de plannen van Korthals.

NRC Webpagina's
14 APRIL 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Uw toekomst begint met ... Clickwork

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt
in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)