U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Open brief Microsoft

Electronic Privacy Information Center

Junk Busters


Microsoft schendt privacy met Windows

Door onze redacteur MARIE-JOSÉ KLAVER
AMSTERDAM, 10 MAART. Softwaregigant Microsoft is in opspraak gekomen wegens een privacylek in het besturingssysteem Windows 98. Amerikaanse computerdeskundigen van Phar Lap Software in Massachusetts hebben eind vorige week bekend gemaakt dat het veel gebruikte Windows 98 een vrijwel onzichtbaar persoonlijk identificatienummer bevat dat gekoppeld is aan de naam van de computergebruiker.

Bij het registreren van de licentie van Windows 98 wordt de naam van de PC-bezitter verbonden met een uniek serienummer, globally unique identifier geheten. Wie zijn exemplaar van Windows 98 via Internet registreert, stuurt ongemerkt zijn naam en nummer naar Microsoft. Vrijwel elke handeling op de computer is gekoppeld aan het persoonlijke nummer, aldus directeur Richard Smith van Phar Lap Software. Volgens Smith wordt het nummer, dat hij vergelijkt met een 'digitale vingerafdruk', onder meer opgenomen in tekstdocumenten en cookies, kleine programma's die websurfers identificeren.

Amerikaanse consumentenorganisaties als Electronic Privacy Information Center en Junk Busters hebben furieus gereageerd op het privacylek van Microsoft. Ze noemen de privacyschending ,,extreem gevaarlijk'' omdat het bijvoorbeeld bedrijven de mogelijkheid biedt precies te volgen wat werknemers doen op een computernetwerk. ,,Het probleem is de afwezigheid van wettelijke regels die het verzamelen en gebruiken van persoonlijke informatie verbieden'', zei Marc Rotenberg, directeur van het Electronic Privacy Information Center in Washington in de New York Times.

Microsoft heeft het privacylek bevestigd en is van plan een programma beschikbaar te stellen waarmee PC-bezitters het nummer kunnen uitzetten. In een open brief aan de klanten verklaart Microsoft dat in nieuwe versies van Windows 98 gebruikers op de hoogte zullen worden gesteld wanneer hun naam en identificatienummer naar Microsoft worden verstuurd. Tegen chipfabrikant Intel hebben Amerikaanse consumentenorganisaties wegens een soortgelijk probleem een officiële klacht ingediend bij de Federal Trade Commission (FTC). De nieuwe Pentium III-processor van Intel bevat eveneens een identificatienummer.


Zie ook:
Big Brother Inside
(27 jan. 1999)

Monsteroffensief Intel voor promotie Pentium III-chip
(27 febr. 1999)

NRC Webpagina's
10 MAART 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)