U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Premier China wil openheid en daadkracht
PEKING, 5 MAART. De Chinese premier Zhu Rongji heeft opgeroepen tot versterking van de rechtsstaat, hardere aanpak van corruptie en grotere openheid en inzet bij het bevechten van ,,het complexe en grimmige economische klimaat'' in het land. Zhu zei dat vanochtend bij de opening van het jaarlijkse Volkscongres, het Chinese parlement.

Nederlander leest meer boeken dan ooit
AMSTERDAM, 5 MAART. ,,Er wordt meer dan ooit gelezen in Nederland. Literaire boeken zijn de populairste boeken, niet streekromans of boeken over tuinverzorging. Van ontlezing in ons land is geen sprake.'' Dat zegt Henk Kraima, directeur van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en organisator van de Boekenweek, die volgende week begint.

Verbijstering over vrijspraak in zaak ramp skilift
ROME, 5 MAART. Een Amerikaanse krijgsraad heeft de piloot vrijgesproken die een jaar geleden de kabel van een skicabine in de Dolomieten raakte en daarmee de dood van twintig wintersporters veroorzaakte. In Italië en België, waar een aantal slachtoffers vandaan kwam, is met verbijstering en woede gereageerd op het besluit. Een jury van acht mensen op de mariniersbasis in Camp Lejeune, North Carolina, verwierp de beschuldigingen van doodslag en grove nalatigheid tegen de piloot, de 31-jarige kapitein Richard Ashby.

Bosnië-gezant ontslaat Poplasen
BANJA LUKA, 5 MAART. Bosnië-gezant Carlos Westendorp heeft vandaag Nikola Poplasen, de president van de Servische Republiek in Bosnië en een tegenstander van het vredesakkoord van Dayton, ontslagen wegens diens aanhoudende pogingen de gematigde premier van de Servische Republiek de laan uit te sturen.

Verkeerde brief orgaandonoren
DEN HAAG, 5 MAART. Ongeveer veertigduizend volwassenen die hadden aangegeven geen of maar beperkt orgaandonor te willen worden, hebben abusievelijk de mededeling gekregen dat ze als volwaardig donor zijn geregistreerd. Door een fout bij de verwerking van de computergegevens hebben zijn een verkeerde brief gekregen.

Meer accijns als benzineprijs daalt
DEN HAAG, 5 MAART. De benzineprijs aan de pomp zal niet lager worden dan hij nu is. Het rijk zal de prijsvoordelen die door liberalisering van de benzinemarkt ontstaan, compenseren met een accijnsverhoging. Dit zei minister Zalm (Financiën) gisteren in een overleg met de Tweede Kamer over liberalisering van de benzinemarkt.

Landbouwbeleid EU niet duurder
BRUSSEL, 5 MAART. Het nieuwe gemeenschappelijke landbouwbeleid voor de Europese Unie zal niet meer kosten dan de 40,5 miljard euro, die er nu aan wordt besteed. De jaarlijkse uitgaven worden uitsluitend verhoogd met de inflatie. Daarover zijn de ministers van Landbouw van de 15 EU-lidstaten het gisteravond eens geworden.

Jeltsin ontslaat Boris Berezovski
MOSKOU, 5 MAART. De Russische president Boris Jeltsin heeft de invloedrijke miljardair Boris Berezovski ontslagen als secretaris van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS).

Japan creëert 770.000 banen
TOKIO, 5 MAART. De Japanse regering heeft vandaag besloten de komende twee jaar 770.000 banen te creëren in sectoren als gezondheidszorg, telecommunicatie, toerisme en de bouw. Volgens minister Akira Amari (Arbeid) betreft het voor de helft banen die anders via sanering zouden zijn verdwenen.

NRC Webpagina's
5 MAART 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)