U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Monsteroffensief Intel voor promotie Pentium III- chip
Intel trekt ruim een miljard gulden uit voor de promotie van de Pentium III-processor. De nieuwe chip heeft een persoonlijk identificatienummer, dat handelen via Internet veiliger moet maken. Tegenstanders vrezen voor inbreuk op privacy.

Van Westerloo moet kleur bekennen
Maandag gaat de commerciële televisiezender Net5 de lucht in, het nieuwe zusje van SBS6. De bevalling zal directeur Fons van Westerloo echter zwaarder vallen dan die van zijn eersteling.

Microsoft lijkt in rechtszaak af te stevenen op verlies
De rechtszaak tegen softwareconcern Microsoft ligt nu zes weken stil. Het Amerikaanse bedrijf, dat wordt beschuldigd van misbruik van monopolie, lijkt weinig kans te maken om zonder kleerscheuren uit het proces te komen.

Overleg Canal+ en BSkyB
De betaaltelevisieconcerns Canal+ en BSkyB zijn in overleg over samenwerking. De Franse groep Vivendi, grootaandeelhouder van Canal Plus, bevestigde gisteravond eerdere berichten daarover in de pers. Mogelijk komt het tot een fusie. Volgens Vivendi gaat het om ,,verkennende besprekingen die kunnen leiden tot een of andere vorm van samenwerking". Vivendi, het vroegere Générale des Eaux, heeft een belang van 34 procent in Canal Plus. De grootste aandeelhouder van het Britse BSkyB is News Corporation van de Amerikaans-Australische mediamagnaat Rupert Murdoch met 40 procent. Canal+ heeft 11 miljoen abonnees, BSkyB 7 miljoen.

Winst Tele Danmark
De nettowinst van Tele Danmark is vorig jaar gestegen van 1,54 miljard kroon tot 4,01 miljard kroon (1,19 miljard gulden). De omzet van het Deense telecomconcern groeide van 29,4 miljard kroon tot 34 miljard kroon (10 miljard gulden). Tele Danmark heeft een belang van 30 procent in de Nederlandse aanbieder van mobiele telefonie Ben. De overige 70 procent is van Belgacom.

Ben vestigt belbureau in Breda
Telecombedrijf Ben opent dit najaar een callcentre in Breda. Het belbureau, waar in eerste instantie enkele honderden mensen komen te werken, gaat de verkoop van abonnementen voor mobiele telefoons ten zuiden van de grote rivieren ondersteunen. Volgens Ben, dochteronderneming van het Belgische Belgacom en het Deense Tele Danmark, vergt het callcentre een investering van enkele tientallen miljoenen guldens. (ANP)

Tv-gids online

LUKAS KEIJSER
Net 5, ofwel de zender voor de 'nieuwsgierige kijker, die meer van televisie verwacht dan overwegend vermaak', begint maandag uit te zenden. Wie wil weten wat de zender allemaal gaat brengen en zelf wil beslissen of deze werkelijk RTL5 of een van de andere zenders zal beconcurreren, kan terecht op de fris vormgegeven Net 5-website. Hier worden de belangrijkste programma's in categorieën als avontuurlijk (Buffy the Vampire Slayer en Sharpe), nieuwsgierig (Zaal over de Vloer, De Tafel van Pam) en drama (Ally McBeal, Vanity Fair) geïntroduceerd met teksten die vergeleken met de korte intro's op menig andere Nederlandse televisiesites, verrassen door gedegen informatie en lengte.

Wie op de site van Net5 echter meer zoekt dan een informatief programma- overzicht, komt bedrogen uit. De site biedt niet veel meer dan wat informatie over de zender zelf, persberichten en een uitgebreid, voor de meeste kijkers oninteressant informatiegedeelte over adverteren bij Net 5. Er zijn nog geen interactieve mogelijkheden als chatboxen en discussiefora. En, misschien nog wel belangrijker voor een site van een televisiekanaal, Net 5 heeft nog geen online-televisiegids. Wat er 1 maart 'op 5' te zien zal zijn, blijft voor de bezoeker van de site volkomen onduidelijk.

Een online-televisiegids en interactiviteit maken een tv-site niet per defititie goed, zoals blijkt uit de site van de andere nieuwe Nederlandse tv-zender Fox. Hier kan wel worden gechat en er is live-tv te volgen. Ook bevat de site een televisiegids en een zoekmachine. Die zoekmachine is echter weinig nauwkeurig. Wanneer je de naam van het meest in het oog springende Fox-programma Sex in the City intikt, komen er geen zoekresultaten. Na zelf wat speuren blijkt dat het programma gewoon op de site voorkomt. Daarbij is de online tv-zender alleen met zo'n akelig Microsoft-programma te bekijken en blijkt de chatbox niet erg levendig. Bovendien zijn introducerende tekstjes over de Fox-televisieprogramma's ver te zoeken of zeer beknopt. Nee, geef dan maar de minder omvangrijke site van Net5. En als de programma's van Net5 net zo zijn als de website, dan zou de zender nog wel eens veel kijkers van RTL5 kunnen wegkapen.

(www.net5.nl) en (www.foxtv.nl)

NRC Webpagina's
27 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)