U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Foster Parents Plan - Voor 1,50 per dag
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s

Bezettingen en gijzelingen uit protest tegen Griekse houding jegens PKK-leider Öcalan

Turks ministerie van Buitenlandse Zaken

Grieks ministerie van Buitenlandse Zaken

Centrum voor Koerdische politieke studies

Terroristische aanslagen van de PKK

Turkse pers: dagelijks nieuws

Koerdisch informatienetwerk


Koerden bezetten Griekse residentie in Den Haag

Door onze redacteur MARGRIET OOSTVEEN

DEN HAAG, 16 FEBR. Enkele tientallen Koerden zijn vannacht de woning van de Griekse ambassadeur aan de Alexanderstraat in Den Haag binnengedrongen. Zij gijzelen er drie personen.

De ambassadeur zelf was vannacht niet aanwezig. En dus werden zijn Griekse echtgenote, hun zoon en een Filippijnse huishoudster door enkele tientallen Koerdische activisten in gijzeling genomen.

De Haagse politie kon vannacht niet voorkomen dat de met stokken, bijlen en stenen bewapende Koerden de residentie bestormden. Volgens een politiewoordvoerder ontstonden ‘enige schermutselingen' waarbij geen gewonden vielen.

Om ongeveer 9 uur vanmorgen werden de straten tot ongeveer 500 meter rond de ambtswoning afgezet. Trams reden niet. De politie onderhandelde met de circa 80 Koerden op straat voor de woning die aanvankelijk was behangen met Koerdische vlaggen. Er werd stevig ‘onderhandeld', aldus de woordvoerder. ,,Dit is op dit moment de meest beveiligde plek van Nederland'', aldus de woordvoerder ter plekke.

In de loop van de ochtend verzamelden zich op en rond het naast de woning gelegen Plein 1813 enkele pelotons van de Mobiele Eenheid met traangas, zes ambulances, een waterwerper en een arrestatieteam. De brandweer stond klaar voor het geval iemand zich, in navolging van de Koerd in Kopenhagen, in brand zou steken. Een noodhospitaal werd alvast ingericht.

De verzamelde pers moest al snel aan de overkant van het Plein gaan staan. Met de Koerden mocht niet worden gesproken. De harde wind blies slechts enkele kreten als ‘Vrijheidsstrijd' en ‘Öcalan vrij' over het Plein. Enkelen zaten gehuld in dekens op de stoep. Anderen hadden mobiele telefoons, maar vanuit de verte was nergens uit af te leiden dat zij zich opwonden over Öcalans uitlevering aan Turkije. De woordvoerder noemde de reacties bij de woning ‘timide'. De Griekse ambassadeur was sinds vanmorgen vroeg op het hoofdbureau voor overleg. ,,De vraag is nog steeds wat te doen'', aldus de woordvoerder om kwart over 12. ,,Zomaar met de ME erop af is onverantwoord en omdat zijn woning formeel Grieks grondgebied is hangt het ook af van de ambassadeur.''

Op de Kneuterdijk hield de ME een groep Koerden tegen die naar de residentie wilden. Bij enkele charges, waarbij enkele rake klappen vielen, werden vijftig arrestaties verricht.


Zie ook:
Tijdbom Öcalan (21 november 1998)

Uitlevering (26 november 1998)

Arbil als inzet (2 september 1998)

'Öcalan voor Europees gerechtshof' (2 september 1998)

NRC Webpagina's
16 FEBRUARI 1999( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)