U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   M E D I A
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kroatië: leiding staatsmedia stapt uit protest op
In Kroatië is opnieuw een kopstuk van een van de staatsmedia opgestapt met klachten over inmenging van de regering. Een week nadat de directeur van het staatspersbureau HINA opstapte, diende gisteren de onderdirecteur van de staatstelevisie zijn ontslag in.

Koop een school
Het is moeilijk om aan personeel te komen dezer dagen, zeker als het om hooggeschoolden gaat. Datelnet heeft er iets ongebruikelijks op gevonden. Het informaticabedrijf kocht zich een eigen school voor middelbaar en hoger technisch onderwijs. Wat komt daar bij kijken?

Tsjechov in de polder
In Tsjechovs Kersentuin is een van de hoofdrollen de schatrijke boer Lopachin. Dag en nacht is hij bezig met het vermeerderen van zijn kapitaal, omdat hij zich verveelt wanneer zijn armen ,,er maar een beetje bijslingeren alsof ze van een ander zijn." Zelfs als hij een fraai landgoed koopt, doet hij dat niet om er zijn verdere levensdagen in alle rust te slijten, maar om er vakantiehuisjes op te bouwen en die te verhuren.

'Teletubbie is homoseksueel'
WASHINGTON. De Amerikaanse religieuze leider Jerry Falwell heeft de aanval geopend op de Teletubbies, een Britse tv-serie voor kinderen. In zijn blad National Liberty Journal schrijft Falwell dat hij ontdekt heeft dat Tinky Winky, een baby-achtig beestje, homoseksueel is. ,,Het karakter, met de stem van een jongen, wordt in veel afleveringen met een rood tasje aangetroffen", noteert de invloedrijke conservatieve leider bezorgd. Tinky Winky is roze - een homokleur - en heeft op zijn hoofd een driehoekige antenne - een homosymbool. Bedenk bovendien dat de serie uit Engeland komt, en de conclusie is duidelijk. ,,Deze subtiele beelden zijn zonder twijfel opzettelijk, en ouders dienen alert te zijn ..." Over de geaardheid van zijn mede-tubbies Dipsy, Lala en Po is minder bekend. (Reuters)

Worldservice
De uit 1938 stammende Duitse dienst van de BBC Worldservice zal worden opgeheven. Dat kondigde de Britse omroep gisteren aan als een onderdeel van een uitgebreide herstructurering. De Worldservice zal meer gaan werken met het Internet (www.bbc.co.uk/worldservice). Vanaf 2002 zullen twaalf programma's in verschillende talen op Internet te lezen en te beluisteren zijn. Het is de bedoeling rond 2005 alle programma's in RealAudio via Internet beschikbaar te maken. Ook zullen in de toekomst veel FM-frequenties uitzendingen via de kortegolf vervangen. En de BBC heeft plannen voor investering in satellietradio. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd de jaarlijkse subsidie van 161 miljoen pond (ca. 500 miljoen gulden) in drie jaar te verhogen tot bijna 178 miljoen pond.

EU-parlement voor nieuw auteursrecht
Het Europees Parlement heeft zich gisteren geschaard achter de aanscherping van het auteursrecht. Aangepaste Europese wetgeving moet artiesten een betere bescherming bieden tegen het illegaal kopiëren van hun werk, bijvoorbeeld via Internet. De afgevaardigden gaven hiermee gehoor aan een oproep van 400 internationaal bekende artiesten, die waterdichte wetgeving eisen op het gebruik van hun werk op Internet. Daarover worden nu geen rechten betaald. De Nederlandse afgevaardigde Plooij-Van Gorsel (VVD) verzette zich als een van de weinigen tegen de richtlijn. Volgens haar dupeert de nieuwe Europese wet miljoenen burgers omdat het kopiëren van cd's en televisieprogramma's voor eigen gebruik ook wordt bemoeilijkt. (ANP)

Hightech-ruil MCI en EDS
Het Amerikaanse telecomconcern MCI WorldCom en de Amerikaanse automatiseerder EDS, die ook in Nederland actief is, ruilen enkele hightechdiensten. De twee ondernemingen hebben een contract getekend voor tien jaar. Daarin is vastgelegd dat MCI WorldCom de beschikking krijgt over de communicatienetwerken van zijn nieuwe partner. Het besteedt daarentegen het IT-netwerk (informatietechologie) aan de automatiseerder uit. Door de ruil kunnen de twee ondernemingen zich meer richten op hun kernactiviteiten.


Via de site van Netsurfer Communications is het mogelijk (kostenloos) abonnementen te nemen op vier uitstekende e-zines. Netsurfer biedt een elektronisch tijdschrift over boeken en wetenschap en één waar wordt ingegaan op onderwerpen die te maken hebben met Internet. De belangrijkste zine is Digest. Deze biedt wekelijks een overzicht van de belangrijkste vernieuwingen op het wereldwijde web. Een must voor iedere surfer.
(www.netsurf.com)

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)