U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   K O R T   N I E U W S
 
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Hussein is terug om te sterven
AMMAN, 5 FEBR. Koning Hussein van Jordanië is vanmorgen teruggekeerd in zijn land om daar te sterven. ,,De koning is klinisch dood'', zei een hoge Jordaanse regeringsfunctionaris vanmorgen. ,,Hij wordt nog kunstmatig in leven gehouden'' in het ziekenhuis in Amman waar hij vanochtend na zijn aankomst uit de VS per helikopter werd overgebracht. Volgens de zegsman wordt de beademingsapparatuur mogelijk vandaag nog uitgeschakeld. Familieleden verlieten vanmiddag huilend het ziekenhuis. Onder hen was de vorige maand afgezette kroonprins, Husseins jongere broer Hassan. Husseins oudste zoon Abdallah is nu kroonprins.

Jacht op intrigant Boris Berezovski in Moskou
MOSKOU, 5 FEBR. De jacht op de Russische meesterintrigant Boris Berezovski, die de afgelopen jaren de Kremlinpolitiek deels naar zijn hand heeft weten te zetten, is vandaag in alle hevigheid voortgezet. Het Russische parlement eist het ontslag van Berezovski als secretaris-generaal van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Voor de vierde opeenvolgende dag doorzochten vandaag antiterreurcommando's bedrijven die direct of indirect door de zakentycoon worden bestierd, op zoek naar bewijzen van corruptie.

Tien jaar voor studie en beurs, zegt Hermans
DEN HAAG, 5 FEBR. Studenten op universiteiten, hogescholen en scholen voor middelbaar beroepsonderwijs mogen tien in plaats van zes jaar over hun studie doen. Zij krijgen vanaf het studiejaar 2000/2001 een studiebeurs voor de duur van hun studie (vier of vijf jaar) en mogen daar gedurende tien jaar gebruik van maken. Ze ontvangen de beurs in eerste instantie als lening. Wanneer ze binnen tien jaar afstuderen, worden beurs en OV-jaarkaart omgezet in een gift.

Servië neemt deel aan conferentie over Kosovo
BELGRADO, 5 FEBR. Servië neemt deel aan de Kosovo-conferentie die morgen in Rambouillet bij Parijs begint. Maar het Servische parlement maakte wel duidelijk dat de Serviërs zich in de onderhandelingen zeer hard zullen opstellen. In een resolutie wordt uitgesloten dat Kosovo zich ooit van Servië kan afscheiden. Tevens wordt uitgesloten dat er in Kosovo ooit buitenlandse troepen worden gelegerd.

DB financierde Auschwitz
FRANKFURT, 5 FEBR. De Deutsche Bank (DB) heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog leningen verstrekt aan bedrijven die betrokken waren bij de bouw van het concentratiekamp Auschwitz. Dat blijkt uit pas ontdekte documenten.

Ruimtespiegel verbrand
MOSKOU, 5 FEBR. Het experiment met de ruimtespiegel, die gisteren door kosmonauten aan boord van het ruimtestation MIR moest worden ontvouwd om steden en gebieden op aarde 's nachts 'bij te lichten', is mislukt. De spiegel is met het ruimteschip waar hij aan vastzat verbrand in de atmosfeer.

'Slechte' artsen worden aangepakt
DEN HAAG, 5 FEBR. De zorgverzekeraars gaan slecht functionerende artsen, apothekers en paramedici systematisch aanpakken. Ze hebben hiervoor een protocol opgesteld. De laatste drie jaar hebben ziekenfondsen op het punt gestaan het contract met zeker zestig hulpverleners op te zeggen. Dit is in ten minste 36 gevallen ook gebeurd.

Eritrese bommen op stad Ethiopië
ADDIS ABEBA, 5 FEBR. Twee Eritrese straaljagers hebben vanmorgen de stad Adigrat in Noord-Ethiopië gebombardeerd, aldus Addis Abeba. Het is onduidelijk of er doden zijn gevallen. Vorig jaar mei escaleerde een grensconflict in een oorlog, maar Amerikaanse bemiddeling maakte hier een eind aan.

Cor Baan (DAF) gaat met pensioen
ROTTERDAM, 5 FEBR. President Cor Baan van DAF Trucks gaat in juni met pensioen. Hij had vorig jaar juni, toen hij zestig werd, al weg zullen gaan. Maar de Amerikaanse eigenaar van DAF, de vrachtwagenfabriek Paccar, vroeg hem om nog even te blijven.

Klachten over bankkosten euro
BRUSSEL, 5 FEBR. De Europese Commissie wordt overstroomd met klachten over de kosten die banken, ondanks invoering van de euro, blijven rekenen voor het wisselen van valuta van eurolanden.

Richard Woolley intendant van Fonds voor Film
AMSTERDAM, 5 FEBR. De Brit Richard Woolley (51) is benoemd tot intendant van het Nederlands Fonds voor Film.

NRC Webpagina's
5 FEBRUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

NRC Weekeditie voor het Buitenland

Nu ook los
verkrijgbaar in

Italië

Spanje

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)