U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Politie

Nederlandse Politiebond


Minister negeert ultimatum politie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 29 JAN. Minister Peper (Binnenlandse Zaken) heeft vanmorgen het ultimatum genegeerd van de politiebonden om de op 16 januari gesloten CAO te ondertekenen. De politiebonden bereiden nu alsnog acties voor, ondanks verdere besprekingen vanmiddag. Peper gaat niet akkoord met het moeizaam bereikte onderhandelingsresultaat omdat er volgens hem door zijn ambtenaren een rekenfout is gemaakt. Daardoor kost de CAO jaarlijks 35 miljoen gulden meer dan was voorzien. Een door het ministerie ingelast 'technisch overleg' om het misverstand uit de weg te ruimen, liep vannacht omstreeks vier uur vast. Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) zei aan het begin van de middag dat hij ,,substantiële tegemoetkomingen'' had gedaan ,,op zowel het technische als financiële vlak'' aan Peper, hoewel hij het niets eens was met diens redenering, maar ,,een serieuze reactie bleef uit'', aldus Van Duijn.

Het conflict over de politie-CAO ontstond toen minister Peper er woensdag achter kwam dat er rekenfouten waren gemaakt bij de onderhandelingen eerder deze maand. De loonstijging in de schalen zeven, acht en negen kwam niet op de afgesproken 2,66 procent uit, maar bleek soms meer dan zes procent te bedragen. Vanmorgen om half tien verliep het ultimatum dat de bonden Peper hadden gesteld nadat het bijna achttien uur durende overleg van donderdag op vrijdag op niets was uitgelopen.

,,Het is schandalig om op eerder gemaakte afspraken terug te komen'', aldus een woordvoerder van politiebond NPB vanochtend vanuit Utrecht. ,,Het probleem zit hem niet zozeer in de politiebegroting maar in die van onderwijs'', zegt Van Duijn, doelend op de CAO-onderhandelingen tussen de onderwijsbonden en minister Hermans. De NPB heeft de politie-onderhandelaars gisteren echter ook voorgesteld om de politie-CAO ,,sector-specifiek'' te maken, zodat de andere sectoren geen aanspraak meer konden maken op eenzelfde loonstijging als bij de politie. ,,Ook daarop is door Peper niet gereageerd'', aldus Van Duijn.

De bestuursvoorzitters van de politiebonden zouden vanmiddag om vier uur op uitnodiging van de minister naar Den Haag komen om nogmaals over het gerezen conflict te praten, mits Peper met nieuwe voorstellen komt. De bonden verwachten echter weinig van de uitleg en willen op korte termijn met concrete acties beginnen. ,,Toen we het bericht gisteren aan onze leden vertelden, waren ze furieus. Pas als Peper zwart op wit laat zien dat hij zijn afspraken nakomt, zullen we de acties afblazen'', aldus de NPB-woordvoerder.

De bedragen die tijdens het overleg half januari zijn genoemd bevatten fouten in de laatste periodieken (schaalnummers) van drie schalen. In deze drie schalen schalen (zeven, acht en negen) zit 55 procent van de ruim 44.000 arbeidsplaatsen bij de politie. Zo is er bijvoorbeeld in schaal zeven in schaalnummer vijf nog geen verschil tussen de cijfers die de bonden hanteren en het ministerie. Bij het zesde schaalnummer is er een verschil van zes gulden. Dat loopt op tot negentig gulden. ,,De fout is cumulatief, dat klopt'', aldus een woorvoerder.

Door de cumulatie loopt de loonstijging in schaal zeven op tot 4,45 procent, en in schaal acht tot 6,2 procent, waar het ministerie steeds van een loonstijging van 2,66 procent is uitgegaan. ,,Dat is nooit de bedoeling geweest en dat hebben we aan de bonden proberen uit te leggen. Maar zij houden vast aan de bedragen die genoemd zijn in plaats van aan de percentages'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Voorzitter Van Duijn van de NPB liet eergisteren in de tv-rubriek NOVA twee velletjes met berekeningen zien. Ook beroept de bond zich op bandopnamen en schriftelijke verslagen van het beraad van 15 en 16 januari. Daarop zou duidelijk ter zien en te horen zijn dat Binnenlandse Zaken wel degelijk de bedragen heeft genoemd. ,,Als de onderhandelingen vanmiddag vastlopen zal ik alsnog die bandopnames openbaar moeten maken'', aldus Van Duijn.


Zie ook:
Na het Peper-periodiek (18 januari 1999)

NRC Webpagina's
29 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)