U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Discussie:
moet prins Willem-Alexander lid blijven van het IOC?
(Met actuele artikelen)

IOC

Olympische Spelen 2002


Salt Lake City legt vijf miljoen opzij voor leden IOC

Door onze correspondent LUCAS LIGTENBERG
SALT LAKE CITY, 28 JAN. Op de begroting van het organiserend comité van de Olympische Winterspelen in 2002 staat 3,5 miljoen dollar gereserveerd voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de olympische 'familie'. Dat heeft het bestuurslid Kenneth Bullock van de Salt Lake Organizing Committee (SLOC) bekend gemaakt. Het nieuws viel gisteren samen met het aftreden van het vierde IOC- lid, de Keniaan Charles Mukora, wegens diens vermeende aandeel in de corruptie-affaire rondom de toewijzing van de Winterspelen.

In Salt Lake City heeft de SLOC 2,6 miljoen dollar (bijna vijf miljoen gulden) gereserveerd voor hotelkosten, 658.000 dollar voor ontbijten en 284.000 dollar voor 'speciale producten'. In de praktijk blijkt dat de aanduiding voor geschenken te zijn. De begrotingspost is voor 106 IOC-leden, 114 familieleden en vrienden plus de 'familie'. Tot de 'familie' behoren 3.300 regeringsvertegenwoordigers, leden van nationale olympische comités en sportfederaties.

Bullock is tot openbaarmaking overgegaan omdat hij eigenlijk vindt dat de IOC-leden hun verblijfskosten zelf moeten betalen. ,,Als zij een overdadige behandeling willen hebben moeten ze het zelf maar betalen'', zegt Bullock. ,,Ze krijgen miljarden dollars van sponsors en van uitzendrechten.''

Het besluit tot openbaarmaking werd ook ingegeven doordat SLOC alle boeken moest openen voor het interne onderzoek van het IOC. Omdat deze cijfers en veel andere dus toch al naar buiten zijn gekomen, besloot Bullock ook de in totaal 10 miljoen dollar die bestemd is voor protocol - waar deze kosten onder vallen - te specificeren.

Het is gebruikelijk dat de gaststad de zogeheten protocolkosten voor zijn rekening neemt. Salt Lake City heeft daar niet zo veel trek in. Het probeert dan ook over de hotelkosten te onderhandelen zodat de kosten lager zullen uitvallen. Van de 3,6 miljoen dollar is volgens een woordvoerder van de SLOC 2 tot 2,5 miljoen dollar direct bestemd voor de IOC-leden en aanhang. Van dit geld is 60.000 dollar bestemd voor de hotelkosten van IOC-president Juan Antonio Samaranch en zijn staf. In een commentaar uit Lausanne zei een woordvoerder van het IOC dat Bullock deze informatie niet naar buiten had mogen brengen.

In het onderzoek van de FBI naar crimineel gedrag bij het in de wacht slepen van de kandidatuur heeft Tom Godfrey, een voormalig gemeenteraadslid van de stad, gezegd dat het biedingscomité een dossier had dat ook de seksuele voorkeuren van IOC-leden bevatte. Hij had dit gehoord van de echtgenote van Dave Johnson, lid van het biedingscomité en later actief in de SLOC. Hij is inmiddels afgetreden wegens het schandaal. Johnsons advocaat ontkent echter dat Johnson dit soort seksuele informatie heeft verzameld. Het onderwerp is van belang in verband met verdenkingen dat Salt Lake City de IOC-leden niet alleen fêteerde met geschenken, studiebeurzen en medische behandelingen maar ook met escort-services. De lopende onderzoeken van de FBI, de ethische commissie van de SLOC, de procureur-generaal van de staat Utah en het departement van justitie moeten hier meer duidelijkheid over verschaffen.

Charles Mukora stapt op als lid van het IOC. De 64-jarige Keniaan maakte dit gisteren bekend in Nairobi. Mukora behoorde tot de zes IOC- leden die zondag, hangende het onderzoek naar corruptie, door het dagelijgs bestuur van het IOC werden voorgedragen voor royement. Eerder stapten al de Finse Pirjo Hggman, de Libiër Bashir Mohammed Attarabulsi en David Sibandze uit Swaziland op.

Mukora wordt ervan beschuldigd een bedrag van 34.650 dollar (ruim 60.000 gulden) aangenomen te hebben van het organisatiecomité in Salt Lake City. Eerder had hij aangekondigd zijn functie als voorzitter van het nationale olympische comité neer te leggen. Hij was IOC- lid sedert 1990.

Mukora beweerde gisteren onschuldig te zijn. ,,Als de regels worden overtreden, is de kans groot dat het zwaard je raakt. Ik ben slachtoffer van de situatie, ik heb me in veertig jaar sport nooit ingelaten met onzuivere praktijken.'' Het geld van Salt Lake City was bestemd voor de sport in zijn land, onderstreepte Mukora. Ook van Sydney beweerde hij een bedrag te hebben ontvangen, bestemd voor de Keniaanse sporters.


Zie ook:
Exorbitante declaraties IOC in Berlijn (27 januari 1999)

Samaranch wenst termijn vol te maken (25 januari 1999)

'Zestien IOC-leden zijn verdacht' (21 januari 1999)

Voor negen leden IOC dreigt straf (15 januari 1999)

NRC Webpagina's
28 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)