U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
'Earthquake Bulletin' over de Colombiaanse aardbeving (USGS National Earthquake Information Center)

El Heraldo (Colombiaanse krant)


Ravage na aardbeving in Colombia


BOGOTA, 26 JAN. Een aardbeving heeft gisteren een enorme ravage veroorzaakt in de voornaamste koffiestreek in het noordwesten van Colombia.

Het dodental wordt geschat op meer dan duizend, maar kan oplopen tot enkele duizenden. Ook zijn er duizenden gewonden en tienduizenden daklozen. De aardbeving had een kracht van zes op de schaal van Richter. Zij sloeg gistermiddag toe om 13.20 plaatselijke tijd en werd gevolgd door tientallen naschokken. Het epicentrum lag in de Valle del Cauca, 225 kilometer ten westen van de hoofdstad Bogotá, 32 kilometer onder het aardoppervlak. Dat is veel minder diep dan normaal, waardoor de aardbeving zo verwoestend was. Zij heeft schade aangericht in twintig steden in vijf verschillende deelstaten. Het zwaarst getroffen is Armenia (300.000 inwoners), waar hele wijken met de grond gelijk zijn gemaakt. Op de eerste televisiebeelden is te zien dat flatblokken zijn gereduceerd tot puinbergen. In een geïmproviseerd mortuarium zijn inmiddels 340 lichamen binnengebracht, honderden andere liggen nog in de open lucht. Kapitein Ciro Antonio Guiza van de brandweer in Armenia zei gisteravond dat zestig procent van zijn stad totaal is verwoest. ,,Er zijn meer dan duizend doden, misschien al meer dan tweeduizend doden in Armenia alleen.''

Bewoners groeven vannacht met scheppen of blote handen in het puin naar familieleden en kennissen. De brandweer- en politiekazernes van Armenia zijn ingestort, wat de hulpverlening bemoeilijkt. Ten minste zestien brandweerlieden kwamen om het leven, alle brandweerwagens zijn vernietigd. Vijf profvoetballers van de club Atletico Quindio - drie Argentijnen en twee Brazilianen - behoorden tot de tientallen gasten die onder het puin van een hotel zijn verdwenen. ,,Het is op dit moment onmogelijk de omvang van de ramp vast te stellen'', zei de burgemeester van Armenia.

Volgens het lokale radiostation RCN heeft ook de naburige stad Calarca (50.000 inwoners) geen centrum meer. ,,Alleen het ziekenhuis staat nog overeind'', aldus een verslaggever. Pereira, een provinciale hoofdstad met ruim een half miljoen inwoners, ,,ziet er uit als een stad die gebombardeerd is'', zei gisteren gouverneur Carlos Arthuro Lopez van de staat Risaralda na een inspectie per helikopter. In het hele gebied is een avondklok afgekondigd om plunderingen te voorkomen.

De infrastructuur in het gebied heeft zwaar geleden. De hoofdweg die de regio met Bogotá verbindt, is onbegaanbaar, de vliegvelden van de drie genoemde steden zijn gesloten. Omdat de telefoonverbindingen vrijwel overal zijn afgesneden, is het moeilijk in te schatten hoe de toestand is in afgelegen gebieden. De Colombiaanse president, Andrés Pastrana, heeft zijn rondreis door Europa afgezegd en is naar het rampgebied vertrokken. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)