U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   S P O R T
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Liberéation over het verslag

Dossier Tour de France '98


Medisch onderzoek: '60 procent Franse renners biologisch aangetast'

Door onze correspondent MARC CHAVANNES
PARIJS, 26 JAN. Zestig procent van de Franse beroepswielrenners is 'biologisch aangetast'. Dat is de uitkomst van een lange- termijnonderzoek dat op last van de minister van sportzaken is gestart nadat de Tour de France vorige zomer in opspraak kwam wegens wijdverbreid dopinggebruik.

Het dagblad Libération, dat vandaag uit het nog vertrouwelijke verslag van de Franse wielerfederatie citeert, meldt dat volgens een deskundige ,,de helft van het peloton met ziekteverlof zou moeten worden gestuurd''. Het is de bedoeling dat het onderzoek naar de algehele gezondheidstoestand elke drie maanden wordt herhaald. Het is deze maand voor het eerst gedaan onder 200 wielrenners, de helft van alle Franse beroeps- en opkomende renners. Het onderzoek bestaat uit twee delen: een uithoudingstest en een biologisch onderzoek waarbij het bloed en allerlei andere lichaamsvochten biochemisch worden onderzocht. Bij zestig procent bleken ,,ernstige biologische verstoringen'' te zijn waargenomen, die ,,verder wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk maken''. Hoewel het rapport dat de bevindingen van het onderzoek vastlegt nog niet definitief is afgesloten is nu al duidelijk dat biologische aantasting van gezondheid van de renners massaal is. In negentig procent van de gevallen werd een teveel aan ijzer in het lichaam gevonden. Dat kan een gevolg zijn van langdurig gebruik van corticoïden.

Volgens een door Libération geraadpleegde endocrinoloog van een Parijs topziekenhuis kan te veel ijzer leiden tot levercirrose en kanker. Nader onderzoek is nodig, zegt deze arts. De gevaarlijke hoeveelheid ijzer in het organisme van deze renners kan ook het gevolg zijn van een overdosis aan andere medicijnen, zoals het deze zomer veel genoemde EPO.

Een Italiaanse voedingskundige wijst er op dat deze overmaat aan ijzer zich vaak pas wreekt nadat een gebruiker van prestatiebevorderende middelen is opgehouden met de topsport. De winnaar van de Ronde van Italië van 1991, Franco Chioccioli, zou om die reden nu in hemodialyse zijn. Het teveel aan ijzer is volgens deze Italiaanse deskundige, Riccardo Iacoponi, te vinden bij wielrenners, athleten en skiërs. Het kan een gevolg zijn van lang EPO-gebruik, dat nog steeds niet goed vastgesteld kan worden in bloed- en urineonderzoek. ,,Daarom gaat iedereen er mee door''.

Bij veertig procent van de renners met een te hoog ijzergehalte werden afwijkingen van de lever en de pancreas geconstateerd. Zij hadden vaak meer dan vijf keer zo veel ferritine in hun bloed als niet-topsporters. Bij twintig procent was het ferritine-gehalte zelfs tien keer zo hoog.

Een deskundige van het Franse ministerie van Sportzaken is ,,verbaasd en bezorgd over het grote aantal ongezonde wielrenners in het peloton''. Zeker gezien het feit dat het eerste onderzoek was aangekondigd en buiten het seizoen werd uitgevoerd. Volgens hem kunnen alleen betrokken artsen iets doen. ,,Die zien het. Die kunnen ingrijpen.'' De arts van de wielerbond vindt het te vroeg een rampenplan af te kondigen: ,,Men wist dat deze situatie bestond. Op grond van één onderzoek zijn geen conclusies te trekken. Over drie maanden weten we meer.''

NRC Webpagina's
26 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)