U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
CNN: gesprek met koning Hussein

Officiële site koning Hussein


H O O F D A R T I K E L :
Uneasy lies the head


DE JORDAANSE koning Hussein is terug in zijn land, naar hij zelf verzekert genezen van lymfklierkanker, en zijn onderdanen zijn zonder meer blij - heel wat blijer dan de onderdanen van de andere Arabische leiders in zo'n geval zouden zijn. Maar tegelijk heeft de koning voor onrust en onzekerheid gezorgd door zijn opvolging aan de orde te stellen. Meer dan dertig jaar heeft hij lief en leed gedeeld met zijn broer Hassan als kroonprins, maar opeens is het uit. De begroeting dinsdag op de luchthaven van Amman was ronduit kil. Husseins oudste zoon, Abdullah (36), heeft meteen een aantal representatieve taken van Hassan overgenomen. De koning heeft openlijk gezegd voor CNN: ,,Er was geen andere keuze dan een naast familielid aanwijzen om (de macht) over te nemen (...) Maar dat betekende niet dat de kous daarmee af was.''

Jordanië is een klein en heel arm land, met nog geen vijf miljoen inwoners. Het heeft daarentegen buitenproportioneel gewicht gekregen als stabiele factor in het Midden-Oosten, als het enige Arabische land met een 'warme' vrede met Israel, zelfs met het Israel van havik Netanyahu, en als betrouwbare bondgenoot van Amerika. Dat is puur de verdienste van deze koning, die talrijke Arabische samenzweringen heeft overleefd en zijn land behendig en vooral met veel charme langs vele Scylla's en Charybdissen heeft geloodst: wie verwijt hem bij voorbeeld nog zijn steun voor Saddam Hussein in de Golfcrisis van 1990/1991?

NIEMAND WEET wat de plannen van de koning met de opvolging zijn, maar de Jordaniërs zijn bezorgd, en waarschijnlijk worden die zorgen tot in Washington gedeeld. Men dacht te kunnen bouwen op de opvolging door de stabiele intellectueel Hassan, maar eensklaps is een opvolgingsstrijd en een koningsdrama in zicht. Hussein heeft niet minder dan vijf zonen, van drie moeders: wie is de favoriet? Husseins huidige vrouw, koningin Noor, zou haar achttienjarige zoon Hamza naar voren schuiven, maar prins Abdullah, zoon van de Britse Toni Gardiner en commandant van de koninklijke garde, zou ook ambities hebben.

De onrust is geen goed nieuws voor het vredesproces dat, grotendeels door toedoen van Netanyahu, toch al kwakkelt, en dus ook niet goed voor het Midden-Oosten als geheel. De koning is nog niet dood, maar na drie aanvallen van kanker wordt hem geen lange toekomst meer toebedacht, en dat maakt de situatie des te zorgelijker. Uneasy lies the head luidt de titel van Husseins uit 1962 stammende autobiografie. Het is een opsomming van samenzweringen en pogingen tot staatsgreep tegen hem. De koning lijkt dit lot aan zijn opvolger te gaan doorgeven.

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999



    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)