U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Buenos Aires Herald
(Engelstalig)

Argentijnse regering



Argentinië wil peso voor dollar ruilen


BUENOS AIRES, 22 JAN. Argentinië overweegt om de nationale munt, de peso, af te schaffen en in plaats daarvan de Amerikaanse dollar in te voeren. De centrale bank van Argentinië heeft daartoe een studie gepresenteerd. Het dollar-plan komt nu buurland Brazilië vorige week zijn koppeling met de dollar heeft moeten opgeven en de real vrij laat zweven. De real verloor gisteravond en vanmorgen opnieuw terrein.

De overgang van de peso naar de dollar zou de vorm moeten krijgen van een monetair verdrag met de Verenigde Staten. De president van de Argentijnse centrale bank, Pedro Pou, zei dat uitvoering van de maatregel twee tot drie jaar zou vergen. Begin deze week werd al bekend dat de Argentijnse president Menem een studie naar 'dollarisatie' had gevraagd.

Argentinië heeft nu al een zogenoemde currency board. Dat is een geldsysteem waarbij de centrale bank voor elke peso in omloop een Amerikaanse dollar in reserve heeft. Hoewel deviezenreserves zo de gehele binnenlandse geldhoeveelheid dekken, kampt Argentinië met veel hogere rentes dan de Verenigde Staten. Investeerders zijn wantrouwend omdat Argentinië de currency board nog steeds elk moment kan afschaffen. Een totale dollarisatie zou dat nadeel opheffen.

,,We hebben in onze internationale reserves evenveel dollars als de Argentijnen peso's in hun zak hebben'', zei Pou. ,,Alles wat we hoeven te doen is de dollars vanuit de verenigde Staten hier brengen en ze distribueren in ruil voor peso's. Wat wij voorstellen ligt ergens tussen dollarisatie en een Amerika-wijde monetaire unie.''

Argentinië en de Amerikaanse regering praten over een werkgroep om het idee te onderzoeken. Naast Pou zullen daarin ook de Argentijnse onderminister van Economische Zaken Pablo Guidotti en de Amerikaanse onderminister van Financiën Larry Summers zitting nemen. Pou: ,,De contacten die we hebben gehad met de Amerikaanse regering geven ons de indicatie dat er interesse is in meer gesprekken.'' Hij voegde eraan toe dat Argentinië zich onder een monetair verdrag zou moeten verplichten tot strikte budgettaire controle en een gezamenlijk toezicht op banken met de VS.

Vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering wijzen erop dat formele overeenstemming over een werkgroep ontbreekt. Wel zijn de VS op de hoogte van het Argentijnse voorstel en bereid erover te praten. Argentinië zou zelfstandig kunnen besluiten de dollar in te voeren, aldus Pou. Maar als dat zonder verdrag met de VS gebeurt, kan dat leiden tot beschuldigingen van de overdracht van soevereiniteit aan de VS. Bovendien zou de centrale bank niet in staat zijn om banken te hulp te schieten die in de problemen komen. (Reuters)

NRC Webpagina's
22 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)