U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
ECB

Eurostat

Euroland
(Economie voor Jou)



ECB ziet risico's voor euro-landen

Door onze financiële redactie
AMSTERDAM, 20 JAN. De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn zo onzeker dat de euro-landen op korte termijn rekening moeten houden met een vertraging van de economische groei.

Dit stelt de Europese Centrale Bank (ECB) in haar eerste maandbericht. De ECB, die sinds 1 januari het monetaire beleid voert voor de elf landen die de ene Europese munt, de euro, hebben ingevoerd, hanteert een voorzichtige toonzetting in zijn beschrijving van de euro- economie. De centrale bank geeft echter geen aanwijzingen voor toekomstige beslissingen over het rentebeleid. ECB-president Duisenberg heeft eerder gezegd dat het belangrijkste rentetarief, de basis- herfinancieringsrente (refi-rente), op 3 procent blijft staan ,,voor de voorzienbare toekomst''.

De financiële turbulentie in de wereldeconomie is er, volgens de ECB in het maandbericht, de belangrijkste oorzaak van dat het vertrouwen van producenten is afgenomen in de eurozone. Ook de orderportefeuilles en de capaciteitsbenutting in de industrie vertonen een dalende tendens.

Volgens een voorlopige raming van Eurostat, het statistische bureau van de Europese Unie, groeide de euro-economie in het derde kwartaal van vorig jaar met 2,4 procent op jaarbasis. In de eerst helft van het jaar bedroeg de economische groei nog 3 procent.

Tegenover de ,,minder optimistische'' stemming onder ondernemers staat een consumtenvertrouwen dat na een dip in de herfst ,,zijn eerdere groei weer heeft hervat''. De werkloosheid is bovendien sinds de zomermaanden afgenomen van 11 naar 10,8 procent in november.

De ECB gaat ervan uit dat er op dit moment een balans is tussen krachten die kunnen wijzen op een verdere daling of juist een stijging van de inflatie. Wat betreft de neerwaartse druk op de prijzen ,,kan niet worden uitgesloten dat de negatieve gevolgen van de recente wereldwijde ontwikkelingen voor de economische groei in het eurogebied veel ernstiger zouden kunnen uitvallen dan op dit ogenblik wordt aangenomen.''

Dat zou een drukkend effect kunnen hebben op de invoerprijzen en de binnenlandse prijzen. Aan de andere kant zouden looneisen die uitgaan boven de stijging van de arbeidsproductiviteit en een verruiming van het begrotingsbeleid juist voor opwaartse druk op de prijzen kunnen zorgen.

Veel analisten gaan er overigens van uit dat de Europese Centrale Bank haar belangrijkste rente in dit kwartaal, of snel in het volgende, nogmaals zal verlagen met een kwart procentpunt.

NRC Webpagina's
20 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)