U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   E C O N O M I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS 
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese centrale bank


Tokio en Parijs willen valutastelsel


PARIJS, 8 JAN. Frankrijk is het met Japan eens dat er een nieuw internationaal raamwerk moet komen met betrekking tot de wisselkoersen van de drie belangrijkste munten ter wereld, de dollar, de euro en de yen. President Duisenberg van de Europese Centrale Bank wees een wisselkoersarrangement gisteren juist opnieuw af.

De Japanse premier Keizo Obuchi, gisteren in het kader van een rondreis door Europa op bezoek bij de Franse president Chirac, gaf met de Franse president een gezamenlijke verklaring uit waarin tot meer samenwerking op het gebied van wisselkoersen wordt opgeroepen. De twee riepen op tot een ,,hernieuwd raamwerk voor wederzijdse samenwerking op de valutamarkten, waaronder een versterkte dialoog over macro-economisch beleid, gegeven de introductie van de euro''. De overeenkomst kan worden beschouwd als een overwinning voor Obuchi, die de laatste dagen herhaaldelijk heeft opgeroepen tot grotere samenwerking tussen de Japan, de Europese Unie en de Verenigde Staten op het gebied van de wisselkoersen. Al dit najaar kwam de Duitse minister van Financiën Oskar Lafontaine met een idee voor een wisselkoersstelsel tussen yen, euro en dollar.

Destijds reageerde de Amerikaanse regering zeer terughoudend op het plan. Ook de ECB moet weinig weten van wisselkoersbeleid, zo maakte Duisenberg gisteren duidelijk na de eerste bijeenkomst van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank in het euro-tijdperk. Hij zei dat de ECB geen expliciete wisselkoersdoelstelling heeft voor de euro ten opzichte van andere valuta's. De koers van de euro is een van vele factoren waarnaar wordt gekeken bij het nastreven van de doelstelling van prijsstabiliteit die de ECB hanteert. Het Duitse ministerie van Financiën wilde geen commentaar geven op het gezamenlijke standpunt van Japan en Frankrijk. Wel herinnerde een woordvoerder eraan dat Duitsland en Frankrijk werken aan een gezamenlijk plan voor het stabiliseren van het internationale monetaire stelsel.

(ANP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
8 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
Beleggingswedstrijd
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)