U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   V O O R P A G I N A
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
VN

UNSCOM

Operatie Desert Fox


VS: geen spionage via wapeninspectie

Door onze correspondent
WASHINGTON, 7 JAN. De Verenigde Staten hebben gisteren erkend informatie uit te wisselen met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties in Irak. Maar Washington spreekt berichten vanuit de VN tegen dat inspecteurs voor haar hebben gespioneerd om het Iraakse regime te ondermijnen.

Ook de chef van de VN-wapencommissie UNSCOM, Richard Butler, ontkende gisteren dat zijn inspecteurs ooit voor enige regering hebben gespioneerd. Irak daarentegen noemde de berichten ,,niets nieuws''.

Verscheidene Amerikaanse kranten berichtten gisteren uit VN-bron te hebben vernomen dat de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, bewijzen heeft dat wapeninspecteurs van UNSCOM de Amerikanen geholpen hebben met het afluisteren van communicatielijnen van de Iraakse regering. Later op de dag gaf Annan een verklaring uit waarin hij ontkende dat hij daarvan overtuigd was. Als de berichten echter waar waren, dan zou het ontwapeningswerk in Irak en in de wereld schade oplopen, aldus de verklaring.

Richard Butler sprak met kracht tegen dat zijn mensen zich hebben schuldig gemaakt aan spionage voor de VS. ,,Het is eenvoudig niet waar'', aldus de Australische diplomaat. ,,We hebben nooit voor wie dan ook gespioneerd''. Maar ex-UNSCOM-inspecteur Scott Ritter zei vandaag voor de Australische radio wel te geloven dat de VS UNSCOM-gegevens hebben gebruikt bij de bombardementen op Irak. Hij zei dat de VS zonder twijfel toegang hebben tot door UNSCOM verzamelde gegevens over massavernietigingswapens in Irak en over president Saddam Hussein.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, vroeg Annan gisteren telefonisch om opheldering over de krantenberichten, waarin adviseurs van de secretaris-generaal als bron werden opgevoerd. Haar woordvoerder, James Rubin, zei tegenover de pers: ,,De mensen die beweerden voor de secretaris-generaal te spreken moeten of ongelooflijk onwetend zijn over de manier waarop UNSCOM functioneert, of een misplaatste sympathie hebben voor de positie van Saddam Hussein.'' Tot zover onze correspondent.

De Iraakse VN-ambassadeur, Nizar Hamdoon, zei gisteren dat de berichten bewezen wat Bagdad altijd al had gezegd: dat ,,UNSCOM wordt gebruikt door de Amerikaanse regering om te proberen de regering in Bagdad te destabiliseren. Hamdoon sprak van een ,,overwinning voor de waarheid''. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)