U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    R A D I O  &   T E L E V I S I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S e l e c t i e


Televisie

Radio

F I L M   V O O R A F :
Braveheart

MARISKA GRAVELAND
Twee films uit het afgelopen jaar hebben de bloederigheid van de oorlogsscènes uit Braveheart overtroffen. In Paul Verhoevens Starship troopers werd slechts één tactiek getoond, die van het leegschieten van het geweer op buitenaardse insecten, waarbij geen ledemaat en hersenpan werd gespaard. Spielbergs Saving private Ryan liet helemaal geen tactiek zien, maar bekeek de hel vanuit de ogen van de soldaten die volledig overrompeld werden. Het meeslepende avonturenspektakel Braveheart neemt de tijd, bijna drie uur, om de voorgeschiedenis en de aanvalsstrategie van een oorlog begrijpelijk te maken, compleet met de bloederige gevolgen en het opgeklopte heldendom.

Braveheart is de bijnaam van William Wallace, een legendarische Schotse vrijheidsstrijder uit de dertiende eeuw. De hoofdrol wordt gespeeld door Mel Gibson, die de film ook produceerde en regisseerde. Hij hield er maar liefst vijf Oscars aan over. De film doet dan ook denken aan een Hollywood-epos uit vervlogen tijden, waarin niet de geschiedenis werd verfilmd, maar de mythe.

Er is weinig bekend over de rebel Wallace, die de Schotse clans verenigde om ten strijde te trekken tegen de overheersing van de Britse koning Edward I ('Longshanks'). Gibson heeft zich dan ook nogal wat vrijheden gepermitteerd, waardoor historici zich onvermijdelijk hebben geërgerd aan de vele anachronismen. Een romance tussen deze burger en prinses Isabelle, de aanstaande koningin van Engeland? Die in de film een aantal jaartjes vroeger dan volgens de geschiedenisboekjes trouwt? Het publiek bekommerde zich er niet om, getuige de rijen voor de kassa, vooral na de heruitbreng wegens het Oscar-succes.

Op Mel Gibson valt geen peil te trekken. Hij werkt op dit moment aan een remake van Fahrenheit 451, de maatschappijkritische klassieker uit 1966 van François Truffaut naar het boek van Ray Bradbury. Het ene jaar wandelt hij al grappen makend tussen explosies en schietpartijen in de Lethal weapon-serie, het andere jaar houdt hij een schedel in zijn hand en reciteert Shakespeare in Hamlet (1990), of speelt de rol van een verminkte man in zijn regiedebuut The man without a face (1993). Ook met Braveheart probeert Gibson zich te ontworstelen aan zijn Mad Max-imago, maar heeft er wel voor gezorgd dat hij zichzelf toch gewoon weer een heroïsche rol kon toebedelen.

Braveheart (Mel Gibson, VS, 1995), BBC1, 22.30-01.20u.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)