U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
   O P I N I E
Is uw bedrijf dag en nacht bereikbaar?
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORT NIEUWS  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s
Europese Commissie

Toespraken van Edith Cresson


H O O F D A R T I K E L :
Spektakel in Brussel


EEN AMBTENAAR VAN DE Europese Commissie is deze week geschorst omdat hij beschuldigingen over corruptie onrechtmatig onder de aandacht van Europarlementariërs zou hebben gebracht. De president van de Europese Commissie, Jacques Santer, heeft zich in het openbaar verdedigd tegen beschuldigingen dat er van fraude sprake zou zijn. Ten minste één Eurocommissaris, de Française Edith Cresson, wordt verdacht van vriendjespolitiek.

Spektakel in Brussel, met andere woorden. De Europese Commissie, de Europese ambtenarij met aan het hoofd de voor vier jaar benoemde commissarissen, is geen omvangrijke bureaucratie en evenmin notoir corrupt. Maar de werkwijze van de Commissie is omslachtig en de uitvoering van veel Europese programma's is fraudegevoelig. De Europese Rekenkamer levert daarvan jaarlijks reeksen van voorbeelden. De schorsing van een ambtenaar - de Nederlander Van Buitenen - die belast was met de uitoefening van financiële controle, heeft de beschuldigingen over corruptie en vriendjespolitiek die al lang in Brussel circuleren, volop in de publiciteit gebracht. Enkele jaren geleden werd een kritische Britse ambtenaar bij de Commissie op non- actief gesteld omdat hij een vernietigend boek over de monetaire unie had geschreven. Zo'n beknotting van de vrijheid van meningsuiting komt de Europese Commissie niet ten goede. Nu heeft de Commissie aanspraak op de loyaliteit van haar ambtenaren. Dit komt de verantwoordingsplicht jegens het parlement ook ten goede. Dit neemt echter niet weg dat een ambtenaar zeker een kritisch boek over zijn werk moet kunnen schrijven. Ook heeft een ambtenaar onder omstandigheden ruimte om de klok te luiden als hij intern niet gehoord wordt en over informatie beschikt van wezenlijk algemeen belang. Essentieel is dat een ambtenaar dan zonder rancune handelt, dus niet gemotiveerd door een verlangen het eigen gelijk te halen.

De aantijgingen tegen enkele Europese Commissarissen, met name de rol van de Spanjaard Marín bij het humanitaire hulpprogramma Echo in de vorige Commissie-periode en de belangenverstrengeling van Cresson bij het onderzoeksprogramma Leonardo, verdwijnen niet door een vlucht naar de doofpot-strategie. Cresson, kortstondig premier onder president Mitterrand in Frankrijk, kwam al eerder in opspraak omdat ze tot september vorig jaar weigerde haar burgemeesterspost in Châtellerault op te geven. Het mag in de Franse politieke cultuur gebruikelijk zijn om banen of opdrachten aan bevriende relaties te geven, dat is geen vrijbrief om deze gewoonte in Europees verband voort te zetten.

HET EUROPESE PARLEMENT neemt de zaak hoog op. Volgende week komt een motie van wantrouwen tegen de Commissie in stemming. Als deze motie met ten minste driekwart van de stemmen wordt aangenomen, dwingt het parlement de hele Commissie tot aftreden. Dat is niet erg waarschijnlijk. Het parlement heeft trouwens zelf een lange staat van dienst waar het inefficiëntie, opulentie, ruzies om geld en corruptie betreft. Niettemin is het Europarlement met zijn budgetrecht, naast de Europese Rekenkamer, bij uitstek de institutie die financiële onregelmatigheden aan de orde kan stellen. De Commissie zal zich derhalve terdege moeten verantwoorden.

NRC Webpagina's
7 JANUARI 1999



( a d v e r t e n t i e s )
SIRE - Doof

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)